Kezdőlap Zenei élet Eötvös Péter: Senza Sangue

Eötvös Péter: Senza Sangue

A világszerte ismert magyar kortárs zeneszerző öt esztendeje bemutatott operájának felvételét halljuk a BMC Records új megjelenésén.

A Senza sangue – azaz ’Vér nélkül” című egyfelvonásost, Alessandro Baricco azonos című regénye alapján komponálta Eötvös Péter – Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának párdarabjaként; egy mezzoszopránra és egy basszusra. A történetben egy felnőtt nő találkozik azzal a férfival, aki gyerekkorában a szeme láttára ölte meg családját. A szembesülés célja nem a bosszú, hanem a megváltás keresése.

A pályája csúcsán lévő, hetvenhat éves Eötvös Péter személyében és művészetében sokféle kultúra kapcsolódik össze. 1997 és 2017 között tíz operát írt, s ezeket folyamatosan játsszák a világ operaházai: így a jelen felvételen szereplő, először 2015-ben, az Avignoni Fesztiválon; majd a Kölni Filharmóniában a New Yorki Filharmonikusok, New Yorkban pedig Anne Sofie von Otter közreműködésével debütált operát is több helyszínen bemutatták korábban.

A lemezen Eötvös Péter sorrendben tizedik operáját színvonalas, első rangú felvételen: a Nemzeti Filharmonikusok tolmácsolásában, a kecskeméti kötődésű Vizin Viktória (A nő) és Jordan Shanahan (A férfi) főszereplésével hallhatjuk.

Komlós József JR