Kezdőlap Események Fontos fejlesztések Kömpöcön

Fontos fejlesztések Kömpöcön

Melyek voltak az idei esztendő legfontosabb fejlesztései a településen?

– 2020-ban a legtöbb fejlesztés a Magyar Falu Program pályázati támogatásaival valósult meg. Az óvoda udvarára 5 db fajátékot telepítettünk 4.999.999 Ft értékben, tetőszerkezetét felújítottuk és napelemrendszer került felszerelésre. Ennek költsége: 9.999.998 Ft volt. Az önkormányzati tulajdonú utak felújítása a Kossuth utca és a Hunyadi utca vonatkozásában valósult meg 20.539.353 Ft összegért. Az orvosi rendelőbe orvosi eszközök és számítástechnikai eszközök kerülnek megvásárlásra 2.999.986 Ft-ért, ez a projekt még folyamatban van. Év elején a Vidékfejlesztési Program keretében is történt orvosi eszköz és számítástechnikai eszköz beszerzés, ezekre 9.513.826 Ft-ot költöttünk.

Melyek voltak a legjelentősebb eredmények?

– Legjelentősebb eredményeink a fejlesztések mellett az 1,9 %-os iparűzési adó csökkentése a településünkön működő vállalkozások részére. Így a vállalkozóknak csak 1%-os IPÁ-t kell fizetniük.

Ön személy szerint mire a legbüszkébb az elért sikerek közül a tavalyi esztendő során?

– Az 1 %-ra csökkentett iparűzési adó bevezetése elég jelentős siker számunkra, bízunk benne, hogy a vállalkozások számára ez sokkal kedvezőbb.

Milyen pályázatok valósultak meg a Területi Operatív Program keretén belül az elmúlt néhány esztendőben?

– A Területi Operatív Program keretében az elmúlt években az óvoda épület energetikai korszerűsítése 26.000.000 Ft-ból, az általános iskola alsó tagozat energetikai felújítása 36.996.162 Ft-ból, és az önkormányzat épületeinek energetikai korszerűsítése31.945.604,- Ft-ból valósult meg. A Helyi identitás és kohézió erősítése – Közösségfejlesztés Csólyospáloson és Kömpöcön jelenleg is folyamatban van. Erre 6.721.297 Ft állt rendelkezésünkre. 2020. nyár végén indított projektünk, a Záportározó kialakításának kivitelezése elején tartunk, jövő év végére készül el, 60.000.000 Ft támogatást kapunk rá.

Melyek vannak jelenleg is kivitelezési, illetve közbeszerzési szakaszban?

– A Magyar Falu Program keretein belül az orvosi eszközök és a számítástechnikai eszközök beszerzése és a Területi Operatív Program támogatásával indított Záportározó kialakítása kivitelezési szakaszban van. Közbeszerzéssel nem érintett egyik pályázat sem.

Milyen beruházások valósultak meg, illetve vannak folyamatban önkormányzati források befektetésével?

– 2020. nyarán az általános iskola udvarán felújításra került egy fedett közösségi tér és egy raktár épület 5.533.374 Ft értékben. Az önkormányzat által támogatott Kömpöc Általános Iskolásaiért Alapítvány a támogatás összegéből a tanulók számára 4 db interaktív táblát szerzett be projektorral és 4 db hangsugárzóval. Ennek költségeiből önkormányzatunk 2.115.600 Ft-ot vállalt. A Magyar Falu Program keretében pályázatot nyert Civil szervezetek támogatására a Kömpöci Beregszászi István Ifjúsági és Nyugdíjas Egyesület, melyből a Klub épületének tetőszerkezetét kívánja felújítani. Ezek költségéhez szintén hozzájárul önkormányzatunk a tervek szerint körülbelül 300.000 Ft-tal. Ennek megvalósítása 2021-ben várható.

Hogyan értékeli az évet a rendezvények szempontjából?

– Sajnos a 2020-as év nem kecsegtetett bennünket túl sok programlehetőséggel a Covid-19 miatt. Sajnálatos módon az évek óta nagy sikernek örvendő Kömpöci Szárnyas Fesztivált és az Idősek Napját is le kellett mondanunk a járványhelyzet miatt, pedig már ezeknek a szervezésében javában benne voltunk. A Családi Napot azonban megrendezhettük 2020.08.01-én. Mind a szervezés mind az ünnepség zökkenőmentesen zajlott, sok résztvevővel, tele programokkal. Főzőverseny, horgászverseny, este retrodisco felnőttek részére, gyerekeknek pedig légvár, és a hagyományőrző fajátékos több mint 10 féle játékkal kedveskedett a gyerekek nagy örömére.

Melyik volt az év legnépszerűbb rendezvénye?

– Kizárásos alapon a Családi Nap. A Covid miatt ez volt az egyetlen rendezvényünk, és igen nagy népszerűségnek örvend egyébként is már évek óta.Kis falunk és a családok összefogása tükröződik ezen a napon, amely a versenyszellem jegyében, ám mégis jó hangulatban telik.

Milyenek a lakossági visszajelzések a rendezvények és a fejlesztések kapcsán?

– Alapvetően a lakosság elégedett a fejlesztések mennyiségével és minőségével egyaránt. A rendezvények elmaradása a járványhelyzet miatt nem a falu lakóinak elégedetlenségét szülte, inkább a hiányérzetet a korábbi évekhez képest, amely nem helyi jellegű, hanem országosan sújtotta a közösségi életet.

Vannak-e újabb megvalósítandó igények?

–  Természetesen mindig vannak újabb felmerülő igények, melyek megvalósításra várnak. Szeretnénk folytatni a belterületi utak további felújítását, amelyek még nem kerültek sorra.  Az általános iskola felső tagozatának felújítása is időszerűvé válna.  Kialakításra vár egy helyi, kulturált piactér melyet fedett árusító helyekkelés vizesblokk ellátásával kívánunk megvalósítani. Az óvoda hátsó bejáratához szilárd burkolatú út építésére lenne szükség. Tanyagondnoki gépjármű beszerzését is tervezzük a közeljövőben.

Ön szerint miért érdemes az év bármelyik szakaszában Önökhöz látogatni?

–  Kicsi falunk minden érdeklődőt szeretettel vár nagyobb részben már felújított középületeivel, utcáival. Tiszta, gondozott, parkosított közterületivel és családi házaival. Kedves, vendégszerető lakosaival. Csendes, békés, nyugodt környezet várja az idelátogatókat, családias hangulatban tölthetik idejüket minden időszakban.

Új vállalkozás lesz-e, adók hogy állnak?

 A településen működő, nem régiben megnyitott zöldség-gyümölcs felvásárló telep a Mrena-Fruct Kft. telephely bővítésére adott be igényt, melyet támogatunk. Az 1 % iparűzési adó megtartását továbbra szorgalmazzuk. A közfoglalkoztatottak munkájára igényt tartunk. Mind az irodai, mind a kültéri munkák vonatkozásában nagy segítségünkre vannak.

Iskola/óvoda a COVID ALATT?

– Az iskola és az óvoda ez idáig zökkenőmentesen működik, nincs Covid zárlat alatt. Sem gyermek, sem pedagógus nem került karanténba. A vonatkozó járványügyi szabályok betartását pillanatnyilag biztosítottnak látjuk és elvárjuk.