Kezdőlap Zenei élet Heritage – Szabó Ildikó

Heritage – Szabó Ildikó

Egy igazán különleges műsor-összeállítású, személyes indíttatású album Szabó Ildikó szóló gordonkás lemeze – melyen világpremier felvételeket is hallhatunk. A Hungaroton új megjelenésén a számos versenydíjjal elismert magyar gordonkaművész a közelmúlt és a jelen kortárs magyar szerzőinek szólógordonkára írott műveiből válogatott.

A zenei intellektusáról és képzelőerejéről, valamint technikai virtuozitásáról ismert Szabó Ildikó gordonkaművész zenész családban nőtt fel: Szabó Péter gordonkaművész és Lénárt Ágota zongoraművész lányaként, Szabó Csaba   zeneszerző, zenetudós, népzenekutató unokájaként. Kivételes zenei képességei már korán megmutatkoztak: négyéves korától a Tóth Aladár Zeneiskola tanulója volt, tizenegy évesen pedig felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztályába.

A fiatal művésznő frissen megjelent szólólemezén Kodály Zoltán és Ligeti György mára klasszikussá vált szólószonátái mellett Eötvös Péter, Kurtág György és Szabó Csaba csellóra írt művei szólalnak meg. Mégpedig olyan darabok, melyekhez személyes kapcsolatok – sőt érzelmi szálak is fűzik, ezért lett az album címe: Heritage – vagyis Örökség.

Kodály Zoltán zenei örökségéhez – akinek emblematikus Szólószonátáját tizenhárom éves kora óta játssza – családi hagyományok, és konkrétan zenetudós nagypapája révén kötődik; és felcsendül itt a nagypapa, Szabó Csaba: Szvit szólógordonkára kolompokkal című darabja is. Eötvöshöz és Kurtághoz pedig személyes kapcsolat fűzi Szabó Ildikót. A felvétel egy több éves álom valóra válása, egy hosszú folyamat, az Eötvös Péterrel és Kurtág Györggyel folytatott együttműködés eredménye.

Az albumon elhangzó felvételek közül amúgy kettő világpremier felvétel: Kurtág György itt hallható öt szólódarabja közül The Hilary Jig című műve, és a nagypapa, Szabó Csaba kolompokat is megszólaltató, gordonkára írt szvitje először hallható lemezfelvételen.

Szabó Ildikó egy kiemelkedően tehetséges csellista és muzsikus, aki választott hangszerének már most igen szakavatott mestere.” – nyilatkozta a most megjelent lemez előadójáról Alfred Brendel, a világhírű zongorista.

Komlós József JR