Kezdőlap Bank Klasszikus malacpersely és menő mobiljáték: Hogyan tanítsuk meg gyermekünket bánni a pénzzel...

Klasszikus malacpersely és menő mobiljáték: Hogyan tanítsuk meg gyermekünket bánni a pénzzel a járvány árnyékában?

Négy tipp tanácstalan szülőknek a Takarékossági Világnapra

Tartós élelmiszer felhalmozás, hitelmoratórium, elhalasztott nagyértékű vásárlás, online shopping – csak néhány a pénzhez, családi költségvetéshez kapcsolódó fogalom, ami a koronavírus-járvány hatására reflektorfénybe került az utóbbi időben. A gyerekek pénzügyi tudatosságának fejlesztése „békeidőben” is nagy kihívás, a jelenlegi helyzetben a szülők azonban még inkább vakarhatják a fejüket, hogyan mutassanak követendő példát csemetéiknek a pénzügyek terén. Hazai szakértők most szülők számáraösszegyűjtöttek néhány nagyon hasznos mindennapi tippet a Takarékossági Világnap alkalmából.

Az idei év sok szempontból hozott váratlan helyzeteket és bizonytalanságot a családoknak, melyek közül az egyik a gazdálkodás, hiszen számtalan háztartásban kellett újragondolni a kiadásokat, miközben hónapokon keresztül a kialakult járványügyi helyzet által gerjesztett kiszámíthatatlanság árnyékolta be döntéseinket, sokszor nem tudva, mire érdemes költenünk, milyen vásárlást halasszunk későbbre és hogyan tartalékoljunk.

Ha a felnőttekgondolkodását ennyire áthatotta, áthatja a bizonytalanság, akkor vajon mi csapódhatott le ebből gyermekeink számára? Idén október 30-ra esikaTakarékossági Világnap, melynek apropójábólösszegyűjtöttük a lefontosabb szülői tippeket.

Felhalmozás vagy spórolás?

A tavaszi első hullámos időszakban – az eszement liszt-, cukor- és wc papír-felvásárlás idején – sok gyermek fejében rögzülhetett, hogy ha jön a baj, illetve nem tudjuk, mire számítsunk, akkor ész nélkül fel kell halmoznunk bizonyos alapvető (vagy annak gondolt) árucikkeket. Ez természetesen akkor probléma, ha a felhalmozás később feleslegesnek bizonyul, tehát nem használjuk fel, vagy fogyasztjuk el az árucikkeket, tartós élelmiszereket. Gyermekeink tehát sok esetben lehettek túlzásba vittköltekezés tanúi, márpedig az ilyen kirívó viselkedésminta könnyen rögzül bennük akár egy életre is, ha nem kapnak később iránymutatást pénzügyi téren.

A járvány másik hozadéka az online vásárlás előretörése. Azt pedig jól tudjuk, hogy a webshopping nagyon könnyen vezethet túlköltekezéshez. „Sokszor még nekünk, felnőtteknek is nehéza realitás talaján maradnunk online vásárlásaink során. Egy vágyakkal és tervekkel teli, impulzusokra éhes tizenéves még inkább túlzásokba eshet akár pillanatok alatt is, ha nincs fölötte kellő erősségű felügyelet és nem hívták fel a figyelmét a webesvásárlásban rejlő veszélyekre, hiszen sajnos rengeteg visszaélésről lehet hallani ezen a téren” – hívta fel a figyelmet Gróf Henrik Balázs, a pénzügyi tudatosságra neveléssel foglalkozó OTP Fáy András Alapítványoktatás-szakmai igazgatója.

Mindezzel párhuzamosan sajnos sokaknak munkahelyük elvesztésével is szembesülniük kell, mely olyan kihívásokat szülhet, mint a büdzsék megszorulása, a spórolás, a kőkemény lemondások, a nélkülözés kényszere. Nem lenne csoda,ha a 2020-as év végére a tíz-tizenévesek jó része teljesen össze lenne zavarodva abban a kérdésben, hogyan kell bánni a pénzünkkel. Költekezzünk, halmozzunk fel vagy spóroljunk?

Hogyan tanítsuk?

Milyen eszközökhöz nyúljunk hát, ha megbízható ismereteket szeretnénk átadni gyermekünknek a pénzügyek terén? Szakértői vélemények szerintérdemes olyan módszert találni, amely rendet tesz a gyerek fejében, megteremti az egyensúlyt a bevétel-kiadás-megtakarítás hármasában – emellett biztonságos, és a gyerek hosszútávon, önállóan is képes vele fejlődni, és az sem árt,haélvezetes számára.

Persely

Nagy klasszikus a persely, amelybe a gyerekpénzérméket gyűjthet, mellyel kapcsolatbankét fontos dolgot érdemes megjegyezni. Az egyik, hogy külön előny, ha a persely átlátszó(például egy üvegpalack), ugyanis,ha a gyereklátja a pénz szintjének növekedését, az akár sokkal inkább motiválhatja a gyűjtögetés folytatására.Készíthetünk akár jelöléseket is a perselyen, amelyeket meghatározott időtartamon belül el kell érni.

További fontos dologa megtakarításrendszeressége.Próbáljuk megértetnigyermekünkkel, hogyha rendszeresen kap tőlünk zsebpénzt, annak bizonyos részét érdemes félretennie, hiszen felnőttkorban is a rendszeresség a megtakarítás és a pénzügyi öngondoskodás alapja.Törekedjünk arra, hogy ez már fiatal korban rutinná váljon.

Döntési helyzetek

A pénzügyi nevelés elengedhetetlen része az első döntési helyzetek megteremtése.Amikor például a boltban járunk gyermekünkkel, adjunk a kezébe bizonyos pénzösszeget, és hagyjuk meg neki: döntse el, mit vesz meg belőle. Az újszerű, addig csak felnőtteknél látott jog és felelősség felvillanyozza gyermekünket, de fontos, hogy a döntése meghozatalakor is támogassuk. Rendszerezzük: egyáltalán milyen termékek jöhetnek szóba? Ha ez megvan, segítsünk összeszedni neki az érveket az egyik, a másik és a harmadik termék mellett és ellen. A végső döntést azonban, ha lehetőségeink engedik, próbáljuk meghagyni gyermekünknek, hiszen a hibás döntések következményeiből is rengeteget tanulhat. Valószínű, hogy a későbbiekben ő maga is belátja majd ezt, és a következő alkalommal már megfontoltabblesz.

Bankszámlanyitás

A pénzügyi tudatosság fontos lépcsőfoka a saját bankszámla. A bankok egyénileg döntenek arról, hány éves kortól nyitható náluk folyószámla.Ha úgy érezzük, gyermekünk már megérett a saját bankszámla használatára, akkor bátran nyissunk neki egyet egy biztonságos, semmiképp sem magas pénzösszeggel.Az első egy évben fontos persze, hogy folyamatosan rálássunk,mennyi pénzt tart rajta, és nagyjából milyen gyakorisággal indít tranzakciókat. Ezt a felügyeletet előre meg kell beszélnünk gyermekünkkel: a bankszámla nyitásának előfeltételeként kell rögzítenünk a kontroll elfogadását. Ha meg tudjuk értetni a fiatallal, hogy az ellenőrzés az ő érdekét szolgálja, akkor elfogadja majd.A bankszámlavezetés során ragaszkodjunk a szabályokhoz, ne „lágyuljunk el” és nyúljunk rögtön a saját pénzünkhöz, ha gyermekünkkémegfogyatkozik.

Mobilalkalmazások

Napjainkban a tinédzserek életénekelengedhetetlen része az okostelefon. Vegyük tudomásul, hogy a fiatalokraolyan eszközzel tudunk a leginkább hatni, ami eleve leköti a figyelmüket.Nézzük azonban a jó oldalát, hiszen számos olyan, személyes pénzügyi tervezést segítő ingyenes mobilalkalmazás érhető el, ami kimondottan a gyermekeket célozza. Ezek mellett igazi „csodafegyver” lehet a gyermek pénzügyi edukációjában a Platypus – A FinLit Story nevű mobilos játék app. „Az ingyenes játék rendkívül okosan lett felépítve: játszva tanítja meg a pénzügyi ismereteket, miközben teljesen biztonságos marad. Pénzt nem lehet költeni benne, a játékon belüli fizetőeszközöket azonban valós ajándékra válthatja be a felhasználó. Mindeközben az app arra is figyel, hogy ne okozzon függőséget, ne szippantsa be a játékost jobban, mint kellene” – emelte ki Gróf Henrik Balázs.