Kezdőlap Kiemelt LEZÁRT AKTA: RÉGÉSZETI LELET VOLT A ZSÁKMÁNYA

LEZÁRT AKTA: RÉGÉSZETI LELET VOLT A ZSÁKMÁNYA

A kunszentmiklósi nyomozók vádemelést javasolnak egy szabadszállási férfi ellen, aki a gyanú szerint a földben talált régiségeket megtartotta magának.

Egy régészeti lelettel kapcsolatosan tett feljelentést az egyik múzeum képviselője 2019. szeptember 11-én a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányságon. A bejelentő elmondta, hogy az egyik közösségi portálon rábukkantak egy nagyon jó állapotban lévő, többszáz évesnek látszó szablya fényképére. A szakértők a fotó alapján a harci eszközt a honfoglalás korából származónak gondolták. A képet nyilvánosságra hozó férfi a közösségi oldalon azt állította, hogy a régiséget egy fémkereső segítségével találta Szabadszállás határában, majd azt kiásta és hazavitte.

Mivel minden, az ország területén talált régészeti tárgy állami tulajdon, és a törvény erejénél fogva védelem alatt áll, a nyomozók a bejelentés alapján átkutatták a 30 éves szabadszállási lakos házát. A szablyát azonban nem találták meg, mivel kiderült, hogy a férfi csupán egy internetről letöltött képet posztolt, és ez a tárgy nincs a birtokában.

A nyomozók mégsem távoztak üres kézzel: az ingatlanból több, valóban régészeti leletnek minősülő dolog került elő. A többségében bronzból készült darabokról a szakértői vélemények alapján bebizonyosodott, hogy egy részük az i. e. XII-XIII. századból, illetve egy áttört, bronz fibula a római korból, azon belül az i. sz. II-III. századból származik.

Az eljárás során szabadlábon védekező férfit régészeti leletre elkövetett lopás bűntette miatt a bűnügyi osztály munkatársai gyanúsítottként hallgatták ki. Ügyében a nyomozás vizsgálati szakaszában a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes ügyészségre.