Kezdőlap Események Magas színvonalú szertartásvezetés az örök élményt nyújtó „nagy napon”

Magas színvonalú szertartásvezetés az örök élményt nyújtó „nagy napon”

A házasságkötés egy komoly döntés, egy életre szóló elhatározás, ezért ahhoz, hogy az esküvőre készülő ifjú párnak az egyik legszebb napja örök élmény legyen, fontos szerepet tölt be egy szertartásvezető. Rácz Erzsébet (Zsóka) esküvői szertartásvezető, esküvőszervező már évek óta tevékenykedik ebben a nemes hivatásban, és megtiszteltetésnek tart minden felkérést, mert a mai napig csodás érzéssel tölti el, ha két ember rábízza életük egyik legfontosabb napjának a levezénylését. Büszkén tekint arra, hogy mindig elégedettek voltak a közreműködésével, és valóban hozzájárulhatott ahhoz, hogy az ifjú pároknak varázslatosan teljen a „nagy napja”.

Mióta tevékenykedik az esküvői szertartásvezetés területén? Mi indította el Önt ezen a csodálatos pályán?

Mivel a közművelődés területén dolgoztam, így nem állt távol tőlem, hogy emberek között legyek, beszélgessek velük. Mindig is szerettem volna esküvőkkel foglalkozni, csak nem találtam a megfelelő formáját. Amikor értesültem az esküvőszervező tanfolyamról, tudtam, hogy ezt számomra találták ki. Mivel nem jogi végzettségem van, és anyakönyvvezető csak az lehet, aki teljesíti ezt a szakvizsgát, valamint főállásban egy polgármesteri hivatalban dolgozik, ezért nagyon örültem ennek a „kiskapunak”.

Hányadik alkalommal vett részt a Kecskeméten rendezett Esküvői- kiállításon?

Szegedről érkezve Kecskeméten a második alkalommal vagyok jelen az Esküvői-kiállításon, de korábban megfordultam már a budapesti, a békéscsabai, és a szegedi kiállításokon is. Mivel határos megye vagyunk, nagyon szívesen jövök Bács-Kiskun megyébe.

Általában mit tanácsol a leendő pároknak?

Nagyon szeretem, amikor saját fogadalmat tesz a házasságra készülő pár, és mindenkit arra bíztatok, hogy a saját szavaikkal mondják el az érzéseiket, írják le titokban, hogy a másik fél ne lássa. Mikor sikerül ezt elérni, nagyon szép élményeket élnek át az esküvőn, a családról nem is beszélve, akiket nagyon meghat ez az intim pillanat. Ezek nagyon széppé tudják varázsolni az esküvőt, ezért próbálok mindenkit arra bíztatni, hogy merjen kinyílni, és elmondani a párjának, milyen fontos, és miben fontos neki. Esküvői szertartásvezetőként pedig igyekszem maximálisan az ifjú pár elképzeléseihez igazítani a beszédekeimet, hogy hozzájáruljak egy megható és felejthetetlen esküvőhöz, és két ember boldog közös életéhez. Számomra fontos, hogy az általam szavakba foglalt történetekre, a megható sorokra még évekkel később is mindenki örömmel emlékezzen vissza.

Milyen különbségek vannak az anyakönyvvezető és a szertartásvezető között?

A szertartásvezető az esküvőt megelőzően már találkozik a párral, kicsit jobban megismerik egymást, elmesélik a történetüket, azt, hogy kik ők, hogyan képzelik el a nagy napot, és ezáltal a szertartásvezető egy személyre szabott szöveget tud írni, amelyben a pár megismerkedésének, szerelmének a történetét meséli el. Így sokkal szívhez szólóbb maga a beszéd is, és a szertartás is maximálisan a pár igényeihez igazodva valósulhat meg. Azt tapasztalom a beszédeim megfogalmazásakor, hogy nem tudok kettő egyformát írni, így nincs olyan ember, aki ugyanazokat a gondolatokat hallaná még egyszer. Sokkal egyedibb, hogy egymás felé tudunk fordulni, ettől lesz bensőségesebb az esküvő. Arra bíztatok mindenkit, hogy bátran vállalja az egyediséget, a másságot, én nagyon híve vagyok a hagyományoknak, de azt meg lehet tűzdelni új dolgokkal, tisztelve a régieket. Egy anyakönyvvezető szinte csak felveszi a fiatal pár adatait és több esküvőt is celebrál egy nap.

Melyik volt a legemlékezetesebb szertartása?

Minden szertartás egyedi, de mégis az, ami igazán emlékezetessé teszi az egészet, az a pár saját története. Az egyik esküvőn viszont a szülők számára is nagyon szép gondolatokat írt le az ifjú pár, akik természetesen nem vállalták, hogy ők olvassák fel, hiszen ilyen érzelmi fokozatban nagyon nehéz beszélni az érzésekről. A menyasszony teljesen elveszett az édesanyja tekintetében, ugyanígy a fiú az édesapja könnyes szemében, így mindannyian nagyon szép pillanatokat éltünk át azon az esküvőn. Nem beszélve arról, hogy a szegedi ferences kolostor kertjében zajlott le a szertartás, ami még jobban fokozta ezt a bensőséges hangulatot.

Rácz Erzsébet (Zsóka) esküvői szertartásvezető, esküvőszervező

Tel: 36/30-408-02-04
E-mail: [email protected]
www.facebook.com/szertartasvezetoeskuvore.zsoka
www.instagram.com/szertartasvezetoeskuvore