Kezdőlap Zenei élet Motörhead: On Parole

Motörhead: On Parole

A legendás angol rock-zenekar: a Motörhead debütáló albumát egy felújított és kibővített verzióban jelenteti meg újra a Warner Records.

Sokszorosan Motörhead emlékév az idei: az emblematikus hard rock bandát, a heavy metal egyik megalapozóját éppen negyvenöt éve alapította meg Lemmy Kilmister – aki viszont idén év végén lenne hetvenöt éves – ha nem halt volna meg öt esztendeje.

A Motörhead ’On Parole’ (= a szlengben: feltételesen szabadlábon) című, bemutatkozó anyaga is negyvenöt éves már lassan: hiszen 1975 és 1976 fordulóján készült. Akkori kiadójuk azonban csak az 1977-es debütáló nagylemezt követően: 1979-ben vágatta lemezre a három évig dobozban pihenő szalagot – mikor már a Motörhead befutott zenekarnak számított. Így aztán az első lemezükből kvázi negyedik lett a megjelenések sorrendjében.

A történet megértéséhez azonban tudni kell azt is, hogy micsoda bonyodalmak vezettek a kész anyag parkoltatásához. Először is négy szám felvétele után otthagyta őket a producerük, mert átszerződött a Led Zeppelin saját kiadójához; azután pedig még dobost cserélt a zenekar.

Hát ilyen kavarások után jöhetett ki 1979-ben az eredeti nagylemez – most pedig közel húsz percnyi további extra zenékkel kibővítve a CD-s újrakevert újrakiadás. A 2020. október 9-én egyszerre CD-n és 33-as vinylen is megjelent – az eredeti analóg szalagokból újra maszterelt változatot ugyanis kiegészítették hat bónusz dallal is.

Az anyag tartalmazza az „Iron Horse /Born to Lose” korábban kiadatlan eredeti változatát és a „Fools” demóváltozatát, valamint további extra trackeket: „Parole”, „City Kids”, „Motörhead” és „Leaving Here”.

Komlós József JR