Kezdőlap Zenei élet Mozart: Haffner szerenád & Serenata Notturna – Capella Savaria, McGegan

Mozart: Haffner szerenád & Serenata Notturna – Capella Savaria, McGegan

Mozart közkedvelt szerenádjai közül csendül fel kettő a veterán dirigens: Nicholas McGegan vezényletével a Capella Savaria új lemezén.

Mozart a világ zenetörténetének egyik legnagyobbja – de ahhoz hogy az egész világ ma széles körben – szinte popzenei szinten – szeresse, olyan szerenádokat kellett megírnia, melyek ma már telefon-csengőhangokként is ismertek. Igen, Mozart legismertebb szerenádjai azok, amelyeket szívesen és sokat hallunk mindennap a liftektől a relaxációs babazenékig.

Mert Mozart édes-bájos rokokója ellenállhatatlan érzékiséggel és szépséggel ejti rabul a hallgatót, valami olyan kellemes jóérzéssel tölti fel, amely szinte egyedülálló a zeneirodalomban. Ezért borítékolható már előre, hogy a Hungaroton új megjelenése önmagában is sikeres lesz.

A Capella Savaria legújabb lemezén ugyanis a XVIII. század egyik legnépszerűbb műfajának, a szerenádnak két kiemelkedő darabja hallható: a Haffner szerenád és a Serenata notturna. Mozart e két zseniális, máig friss műve korhű előadásban Kalló Zsolt koncertmester hegedűszólójával és Nicholas McGegan vezényletével került felvételre életteli, szép előadásokban.

A Capella Savaria izgalmas színekkel és plasztikusan játszik, a fafúvósok szinte bársonyosan meleg tónusban szólnak, és Nicholas McGegan tempói is tetszetősek. A lemezről lejön az a finom nüánszokkal teli koncertélmény, mely a jó Mozart-interpretációk sajátja. Csak hátra kel dőlnie a hallgatónak, és elengednie magát: élvezni az áradó nyári teliholdas vagy éppen őszi napsütéses hangulatot.

A hírek szerint ez a megjelenés egy Mozart-sorozat darabja, melyet a magyar hanglemezkiadó tervez. A nyolcvanas években a Liszt Ferenc Zenekar közreműködésével már felépített a Hungaroton egy világviszonylatban is kimagasló értéket képviselő Mozart hegedűs- és szerenád-sorozatot – most pedig úgy fest, hogy a Mozart-rajongók örömére a Capella Savariával is készül egy izgalmasnak ígérkező autentikus széria.

Komlós József JR