Kezdőlap Események Szarvas – az ország egyik legszebb turisztikai gyöngyszeme

Szarvas – az ország egyik legszebb turisztikai gyöngyszeme

Az utóbbi néhány esztendőben több fejlesztés valósult meg „Békés megye nyugati kapujánál”, Szarvason, ahol a város vezetői minden felújítást, beruházást elsősorban az itt élő lakosság komfortérzetének növelése érdekében hajtanak végre, de ezen projektek további hozadéka, hogy a települést felkereső nagyszámú turista is jól érezheti magát. Az ország egyik legszebb „gyöngyszeme”, Szarvas, rengeteg turisztikai látványosságot (Arborétum, Mini Magyarország Makett park és attrakciót (Vízi Színház, Szilva Napok, Szárazmalom, Körös-Maros Nemzeti Park és Állatpark) kínál az odalátogató vendégeknek. Egyedülálló és példamutató az a módszer és gondolkodásmód, amit a város vezetése a kultúra iránti elkötelezettségében megmutat.

A Tessedik Sámuel Múzeum teljes rekonstrukciója

Régi álmunk vált valóra miután mintegy 470 millió forint ráfordítással megtörtént a Tessedik Sámuel Múzeum korszerűsítése, amely során olyan egyedi megoldásokat alkalmaztunk, amellyel korszerű, interaktív formában mutathatók be a hagyományos kulturális értékek, amelyek megőrzése a társadalom fontos feladata. Az átalakítás után egy nagyon modern, a kor kihívásainak mindenben megfelelő, sőt azon is túlmutató teret kapott a város, olyat, amelyben jól megfér majd a város és történetének bemutatása, az időszakos nemzetközi és a helyi csoportok, művészeti ágak bemutatkozása is.

Energetikai beruházások, törekvés az önellátásra, függetlenségre és a karbonsemlegességre.

Tavaly ősszel fejeztük be a városban található geotermikus rendszer fejlesztésének II. ütemét. A mintegy 100 millió forintból megvalósuló TOP-OS beruházás célja az volt, hogy az önkormányzati tulajdonú épületeket bekapcsoljuk a meglévő geotermikus rendszerbe. Ezentúl hőenergia fogja biztosítani a rendszerhez csatlakoztatott önkormányzati épületek fűtését – így csökkentve a gázfogyasztást. A projekt keretében közintézmények csatlakoztak a geotermikus rendszerre és üzemképes állapotba került az eddig inaktív K 88.sz. termelő kút is. Így vált teljessé az intézményi ellátottság, hiszen egy korábbi I. ütemben már több intézményt be tudtunk kapcsolni a rendszerbe.

Háziorvosi rendelők infrastrukturális fejlesztése

A 76 millió forintból megvalósított projekt keretében megtörtént az épület korszerűsítése, bővítése, és többek között kialakítottunk 3 db háziorvosi rendelőt a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló helyiségekkel. A meglévő épületrész belső átalakítása magában foglalta a belső helyiségeknek előírásoknak megfelelő átalakítását, a meglévő épületrészen épületvillamossági és épületgépészeti rendszerek felújítását, és a belső burkolatok cseréjét. A külső munkálatok során homlokzatjavításra, homlokzatfestésre, tetőszerkezet javítására, valamint a meglévő nyílászárók cseréjére is sor került.

A család és gyermekjóléti intézmény teljes rekonstrukciója

A mintegy 200 millió forintos TOP forrásból megvalósított, a nyár folyamán átadott Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ rekonstrukciója során felújításra került az intézmény épülete, illetve egy gépjármű is beszerzésre került. A projekt eredményeként olyan minőségi fejlesztés jött létre, amely elősegíti a területi különbségek kiegyenlítődését, és megvalósítja az egyenlő esélyű hozzáférés elvét is.

Színház a víz fölött

Immár tíz éve, hogy megnyílt Szarvason az ország egyik leglátványosabb, legnagyobb, és legtöbb előadást kínáló szabadtéri színháza, a Szarvasi Vízi Színház. A teátrum Magyarország egyik leglátogatottabb nyári szabadtéri színházává vált – idáig 722 előadást produkált, 434 ezer néző előtt –, sikerei pedig messzemenően meghaladták minden várakozásunkat, egyértelműen bebizonyosodott, hogy a Vízi Színházat szereti a közönség.. Sok teltházas produkción vettem részt eddig, és jóleső örömmel tölt el, hogy a nézők mindig vastapssal jutalmazták az előadásokat.

Jövőbeli tervek

Nagyon fontos lenne megvalósítani a történelmi országközép teljes rekonstrukcióját, és a terveink szerint építenénk ott egy gyalogos hidat is, amely összekötné az emlékhelyet az Arborétummal. Az úgynevezett Kacsa-tó környezetében – amely szintén a folyó mellett található –, szeretnénk felépíteni az egykori palánkvár rekonstrukcióját. Tervezzük a vízi színház bástyáinak tetővel való beépítését továbbá egy napelempark felépítését, és a kerékpárutak további bővítését és felújítást is. Szeretnénk tovább növelni a város komfortját, újabb sétányok, utak közlekedés biztossá alakításával, a holtág vízminőségének biztosításával, a sportolási lehetőségek bővítésével vízen és szárazföldön is. Mindezt azonban csakis úgy tesszük, hogy figyelünk a természetvédelemre, fásítunk, erdősítünk, vízgazdálkodást folytatunk. Mindezzel pedig a közvetetten támogatjuk az iparfejlesztést, a vállalkozók, a fiatalok és a családokat is. Célunk olyan környezet kialakítása, ami vonzó a befektetőknek is és fontos az itt élőknek is!

Optimisták tekintünk a jövőbe, mert a terveink készen állnak, így, amint lehetőségünk nyílik, azonnal pályázunk a projektjeink megvalósítására.