Kezdőlap Zenei élet The Replacements: Pleased To Meet Me

The Replacements: Pleased To Meet Me

A ’Dead Man’ tavalyi, nagy népszerűségnek örvendő kiadása utána 2020. október 9-én itt a korszakos ’Pleased To Meet Me’ limitált példányszámban 3 CD + 1 vinyl formátumban! Az új megjelenésen a csomagba került dalok közel fele ismeretlen lehet a rajongók számára, hiszen eddig kiadatlan számokról van szó, de alternatív verziók is helyet kaptak a korongon.

A The Replacements 1979-ben alakult meg Minneapolisban – az amerikai újhullám legjobb éveiben. Igazából ők maguk is punk-zenekarként kezdték – és ezt a friss, energikus hangzást egész fennállásuk alatt magukkal vitték: még a közel tíz évvel későbbi albumukon is visszaköszön ez a frissesség.

Igazából akkoriban már persze nem punk-bandaként, hanem az akkoriban megszülető alternatív rockzene egyik nagy létrehozóiként tekintettek rájuk, és ma is így tartjuk számon őket. Eredeti hangzásukban ezzel együtt megmaradt a punk pörgőssége, mely érett korszakukban a rhythm and blues és a hard rock elemeivel keveredve hozta létre az alternatív rock-hangzást.

A’Pleased To Meet Me’, – az amerikai The Replacements ötödik stúdióalbumának eredeti verziója – 1987-ben jelent meg. Ez az egyetlen albumuk, amelyet trióként rögzítettek, miután nem sokkal előtte Bob Stinson eredeti gitárost akuttá váló alkohol-problémái és drogfüggősége miatt kirúgta a zenekar.

Érdekes, hogy amilyen nehéz idők voltak az amúgy is problémás, mániákusan koncertező és sokszor alkohol befolyása alatt színpadra lépő banda életében, mégis annyira kiemelkedő alkotás lett ez a lemez! A kritikusok rajongtak ezért az albumért – és ma, ha több mint három évtized múltán újra a kezünkbe vesszük és meghallgatjuk az extrákkal együtt – megértjük, hogy miért?

A The Replacements: Pleased To Meet Me című munkája ugyanis egy nagyon eredeti elegye a punk gyökerekre épülő szintetizáló hatásoknak, melyek között az említett masszívabb rock mellett a keményebb gitárhangzásba oltva itt is megjelenik a nyolcvanas évek kései újhullámos zenekarainál akkortájt divatos soulos, koktél-jazzes hangulat is.

Az album szövegeiben is az őket körülvevő való világ kihívásairól szólt, kemény problémákat feszegettek. A The Ledge című dalukból készített videoklip sugárzását például letiltotta az idő tájt a Music Television, mert az öngyilkosságról énekeltek benne.

A kritika – a szórakoztató fősodort képviselő zenecsatornával szemben – viszont pontosan ezt az őszinteséget és életteliséget szerette az albumban. „…egy album a konfliktusok kimondásával és kamikaze rock and rollal” – többek között így méltatta a neves Rolling Stone zenei szaklap; így aztán nem csoda, hogy a Pleased To Meet Me bekerült a nyolcvanas évek nyolcvan legjobb lemeze közé.

A The Replacements: Pleased To Meet Me című legendás albumának a Rhino/Warner által most megjelentetett 1 LP-t + 3 CD-t és egy reprezentatív füzetet tartalmazó nagyalakú deluxe kiadása az eredeti lemez mellett számos, soha nem hallott anyagokat is rejt: ritka kislemez keveréseket, eddig forgalomba nem került stúdióanyagokat, alternatív verziókat és demókat.

Komlós József JR