Kezdőlap Adomány A National Geographic Documentary Films bemutatja: TŰZVÉSZ UTÁN: ÚJJÁÉPÍTENI PARADISE-T

A National Geographic Documentary Films bemutatja: TŰZVÉSZ UTÁN: ÚJJÁÉPÍTENI PARADISE-T

Az Oscar-díjas Ron Howard alkotását a premier időpontjában reklámszünet nélkül vetíti a National Geographic.

A készítők a film forgalmazásából származó bevétel egy részét a Paradise városban és környékén keletkezett tűzkárok elhárításának támogatására fordítják.

A National Geographic Documentary Films bejelentette, hogy az Oscar-díjas Ron Howard által rendezett Tűzvész után: Újjáépíteni Paradise-t c. filmet a premier alkalmával világszerte megszakítás és reklámszünet nélkül vetíti a National Geographic. Az alkotás magyarországi bemutatója a kaliforniai Paradise település leégésének és teljes pusztulásának második évfordulóján, 2020. november 8-án 21.00 órakor lesz.

2018. november 8-án pusztító, megállíthatatlanul terjedő tűzvész rombolta porig a kaliforniai Paradise várost. Mire a lángokat eloltották, 85-en meghaltak, 50 ezren földönfutóvá váltak, és az épületek 95%-a megsemmisült. Ez volt az elmúlt 100 év legsúlyosabb következményekkel járó erdőtüze az Egyesült Államokban. Miként lehet képes egy település – szó szerint a semmiből – újjáépíteni magát, és szebb jövőt álmodni magának? Erre keres választ az Oscar-díjas Ron Howard gondolatébresztő filmje.

A National Geographic Films vezetői hozzátették, hogy az USA történetének egyik legsúlyosabb erdőtüzét követő helyreállítási munkálatokat nemcsak bemutatni szeretnék, de segíteni is azokat: így októberben – mely Amerikában az erdőtűz-megelőzés hónapja – a film forgalmazásából származó bevétel egy részét (várhatóan közel 50 ezer dollárt) a lángok martalékává vált Paradise lakóinak megsegítésére és a régióban folyó helyreállítási munkálatok támogatására fordítják. A National Geographic a film júliusi mozibemutatója alkalmával szintén 25 ezer dollárral támogatta a Butte Strong Fund alapítvány kárenyhítő munkáját. 

A Tűzvész után: Újjáépíteni Paradise-t című dokumentumfilmet, melyet a kritikusok egy „különösen időszerű, a pillanatra rezonáló” alkotásként jellemeztek, először a Sundance Filmfesztiválon mutatták be 2020 januárjában. A film virtuális világpremierje július 12-én volt több mint hatezer nézővel, melyet július 31-én egy rendkívül sikeres (virtuális és valóságos) mozibemutató követettszerte az Egyesült Államokban. Az alkotás az írországi IFI Dokumentumfilm-fesztivál nyitónapjának műsorán is szerepelt, melyet az egyesült királyságbeli mozibemutató követett szeptember 25-én. A Mail on Sunday szerint „Ron Howard nagy műgonddal megszerkesztett dokumentumfilmje ennél hatásosabb és aktuálisabbnem is lehetne”.

„Az Imagine Documentaries munkatársaiként nagyon hálásak vagyunk a National Geographic Documentary Films kitartó erőfeszítéseiért, melyeket e fontos és nagyon időszerű film a szélesebb közönséghez való eljuttatásáért teszmondta Ron Howard rendező. „Nem fér hozzá kétség, hogy a klímaváltozás fontos szerepet játszik e pusztító, immár a nyugati partvidéket is sújtó erdő- és bozóttüzek kialakulásában. Ez az eset ébresztő kell legyen számunkra; ami két évvel ezelőtt a Paradise nevű városkával történt, mostantól bármelyikünk településén megismétlődhet.”

„Büszkék vagyunk rá, hogy megoszthatjuk a világ közvéleményével Paradise megrázó, azonnali cselekvésre ösztönző történetét” – nyilatkozta Carolyn Bernstein, a National Geographic dokumentumfilmekért és dramatizált sorozatokért felelős alelnöke. „Reményeink szerint a film ráirányítja az emberek figyelmét Paradise lakosságának szenvedéseire, és segít támogatókat szerezni a város és a régió újjáépítéséhez. Ez rendkívül fontos cél – különösen most, amikor az erdőtüzek immár állandó veszélyforrássá váltak.”

A Tűzvész után: Újjáépíteni Paradise-t további alkotói: Producerek: Brian Grazer, Xan Parker, Sara Bernstein és Justin Wilkes. Executive producerek: Michael Rosenberg, Louisa Velis, Carolyn Bernstein és Ryan Harrington. Társproducer: Lizz Morhaim. Fényképezte: Lincoln Else. Zene: Hans Zimmer és Lorne Balfe.

A National Geographic Documentary Films nevéhez számos sikeres és díjnyertes dokumetumfilm kötődik az elmúlt években. Ezek közé tartozik: Feras Fayyad Az underground kórház című, 2020-ban Oscar-díjra jelölt alkotása; az Oscar-, BAFTA- és hétszeres Emmy-díjas Free Solo – Mászókötél nélkül c. sikerfilm; a Sundance Filmfesztiválon közönségdíjat nyert Árnyak tengere és A jövő tudósai. Továbbá: az Emmy-díjas – a Lightbox-szal együttműködésben készített – LA 92 – A Rodney King-zavargások, valamint a Jane – Egy élet a csimpánzok között, melyeket a legjobb 15 dokumentumfilm közé soroltak a 2017-es Oscar-díj jelölési folyamata során; valamint a 2018-ban duPont-díjjal elismert Pokol Szíriában: élet az Iszlám Állam árnyékában c. alkotás.