Kezdőlap Események A településképet pozitívan befolyásoló projektek megvalósulása

A településképet pozitívan befolyásoló projektek megvalósulása

A felújított középületeivel és gyönyörű Duna-partjával az egyik legkomfortosabb nagyközség a Duna mentén Harta, amely az utóbbi időben nagyon felkapott helységgé vált, ugyanis rendezettsége és közbiztonsága vonzza ide a letelepülni vágyókat is. Az elmúlt években rengeteg, a településképet pozitívan befolyásoló projekt valósult meg Hartán, ahol Dollenstein László polgármester a továbbifejlődés egyik kitörési pontjának a turizmust, s ezzel együtt a Duna-part komplex fejlesztését tartja.

Igényeskörnyezet – közösség-összekovácsoló hellyé vált Duna-part

A korábbi évek átgondolt beruházásainak köszönhetően igényes, otthonos környezetet alakítottunk ki a Duna-parton, amely közösség-összekovácsoló helyként is működik.A Duna-part fejlesztésére az utóbbi években nagy gondot fordítottunk, felújítottuk, bővítettük a vizesblokkot, tusolókat alakítottunk ki a sátorozók kiszolgálására. Kiépítettük a térvilágítást,bográcsozóhelyeket alakítottunk ki, padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőket helyeztünk el. Kiépítettünk egy nyári konyhát, bővítettük a játszóteret, a parkolási lehetőségek javítása érdekében 380 négyzetmétert térburkolattal látunk el.

Hársfavirág Szociális Központ fejlesztése

2019-ben egy TOP-os pályázat keretében Szociális Alapszolgáltatási Központ kialakítására került sor Hartán közel 78 millió forint értékben. A nappali ellátás így korszerű, minden igénynek megfelelő újépületbe költözhetett. Az épülethez közvetlenül csatlakozó szálláshely két ütemben került megépítésre JETA pályázati forrásból, összesen 105 millió forint értékben. A szálláshely is az intézményünk fenntartása alá fog kerülni. 2020-ban a főzőkonyhánk is teljes felújításon esett át, önerőből és pályázati forrásból összesen 62 millió forint értékben. A fenntartó legfőbb célja volt, hogy a gondozottak, és az étkezésben részt vevők a legmagasabb szintű ellátást kapják.

2020-ban megvalósított további projektek                                   

A Paksi Atomerőmű Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványa által kiírt pályázaton közel 20 millió forintot nyertünk, amelyből egy 30 gépkocsibeállásos parkolót hoztunk létre a település központjában.A Magyar Falu Program keretében 30 millió forint támogatásból az Orvosi Rendelő bővítésére folyamatban van.Harta Nagyközség Német Nemzetiségi Önkormányzataa Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán 16 millió forintot nyert az iskola illetve 6 millió forintot az óvoda felújítására.A projekt során többek között megtörtént az épületvizesblokkjának felújítása, a burkolatok cseréje, és az udvar parkosítása. Az óvoda felújítása során pedigmegvalósult a fűtési rendszer felújítása, a redőnyök felszerelése, valamint a gyerekágyak, és csoportszoba bútorok beszerzése.            

120 éves jubileumát ünnepli a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület –az egyetlen olyan társadalmi szervezet községünkben, amely az 1900-ban történt megalakulása óta folyamatosan működik –fennállásának 120 éves évfordulóját ünnepeljük az idei évben.Az egyesület személyi állománya 36 fő, melyből tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátásában 14 fő vesz részt. A helyi gazdasági szervekkel és lakossággal való kapcsolatuk egyik legfontosabb tényezője a vízkár elhárításában való közreműködésük, a gyors és szakszerű beavatkozás. Harta Nagyközség német testvérvárosi kapcsolata (Lossburg) révén az évek során 2 db MERCEDES típusú gépjárműfecskendővel, szakfelszerelésekkel, egyéni védőeszközökkel és berendezésekkel bővült az eszközállományuk.

Gyönyörű tavakon zajló horgászversenyek

A mintegy 270 tagot számláló Hartai Horgász Egyesület – melynek legnagyobb tava a 14 hektáron elterülő jó minőségű Kékesi-tó –megalakulása a 70-es évek végére datálható. A másik, az Egyesület által kezelt vízterület az 51-es főút mellett lévő ún. „Kenderáztató”, ahová főként a helyi horgászok járnak. Az egyesület szervezésében évente 2 horgászverseny kerül megrendezésre: májusban a bojlis horgászok mérhetik össze tudásukat és botjaikat egy majdnem 1 héten át tartó versenyen, augusztus 20-a környékén pedig az egyesületi tagok részére egy1 napos versenyt rendez a vezetőség, ahol a minimális nevezési díj ellenében értékes nyereményekkel, lángossal és ebéddel kedveskednek a résztvevőknek.