Kezdőlap Események Elátkozott helyek atlasza új sorozat a National Geographic csatornán!

Elátkozott helyek atlasza új sorozat a National Geographic csatornán!

The SS Sapona is a shipwreck in the Bahamas that is also the last spot Flight 19 is known to have been before disappearing. (National Geographic/Karga Seven Pictures)

A National Geographic decembertől egy új sorozatot mutat be, Elátkozott helyet atlasza címmel. A sorozatban Sam Sheridan író-kalandor a világ néhány sötét, sokak által egyenesen elátkozottnak tartott helyére látogat és utána jár, hogy mi igaz a híres legendákból, például: Ki volt Drakula? Mi a Bermuda-háromszög titka? Létezett-e Atlantisz?

Mi igaz a világszerte ismert a babonákból és mendemondákból? Valóban éltek a legendák szereplői, a rémmesébe illő alakok és megtörténtek felfoghatatlanul különös, megmagyarázhatatlannak tűnő esetek? Tényleg vannak vidékek, ahol bővebben arat a halál? Sam Sheridan író-kalandor ezt kutatja Drakula kelet-európai szülőhelyétől a Bermuda-háromszögig és a louisianai mocsarakig a helyi folklórba, hagyományokba, átkokba veszélyesen belegabalyodva.A National Geographic új sorozata decemberben kezdődik és minden szombat este 21 órától láthatóak a premier epizódok.

A sorozat első részében a Bermuda-háromszög átkának jár utána Sam Sheridan, aki oceanográfusok, fizikusok és valószínűségszámítási szakértők segítségével keres választ arra, hogy mi történhet az Atlanti-óceánnak az északi területén. Mindenki hallott már erről az elátkozott tengerrészről, ahol hajók és repülők sokaságának veszett már nyoma megmagyarázhatatlan módon. Valóban nincs magyarázat ezeknek a szerencsétlen járműveknek az eltűnésére? (A Bermuda-háromszög átka, premier december 05-én.)

A második epizódban Atlantisz létezését kutatják. Atlantiszról, a Platón szerint egy természeti katasztrófa következtében elsüllyedt misztikus kontinensről, megoszlanak  a vélemények: egyesek szerint csak kitaláció az egész, mások viszont hisznek a legendás birodalom létezésében, sőt még az egykori elhelyezkedését is tudni vélik. (Atlantisz átka, premier december 12-én)

Archaeologist Nuno Ribeiro is showing Host Sam Sheridan some of the pre-historic man made structures in the area. The Porteguese government thinks these structures are just piles of rocks from clearing the fields. (National Geographic/Karga Seven Pictures)

Talán az egyik legizgalmasabb résznek a Karóbahúzó Vlad átka ígérkezik.Bram Stoker 1897-ben megjelent Drakula című regénye közismert. Sokan azt is tudni vélik, hogy az ír szerző a világirodalom leghíresebb vámpírfiguráját egy valós személyről, a havasalföldi Karóbahúzó Vladról mintázta. III. Vladot, a nép Vlad Tepesnek, vagyis Karóbahúzó Vladnak nevezte. III. Vlad Segesváron született 1431-ben és a mostani Bukarestben halt meg 45 évesen. Havasalföldi fejedelemként uralkodott, kegyetlen cselekedeteiről híresült el, illetve Hunyadi Mátyás visegrádi börtönét is megjárta. A Tepes név magyarul karóbahúzót jelent, ezt az elnevezést azért kapta, mert egy kisebb bűnért is, például lopás, már karóbahúzás járt az elkövetőnek. A Drǎculearomán keresztnév, ami jelenthet ördögöt, valamint sárkányt is. II. Vlad kedvelt kínzási módszerei közé tartozott az élve karóba húzatás, testcsonkítás is. Az uralkodó halálát és kegyetlenségeit számos legenda övezi. A később Drakula grófként ismertté vált III. Vlad valóban rászolgált a rossz hírére? Valóban létezik Karóbahúzó Vlad átka? Az epizódban erre keres választ Sam Sheridan a genetika legújabb eredményeit is segítségül hívva. A premier december 19-én szombaton este kilenc órakor lesz látható.

December végén vetítik,  A mocsár átkát: 1915-ben Louisianában egy hoodoo kuruzslóasszony mocsarában a favágók leirtották az erdőt, ezért a felbőszült nő megátkozta az egész vidéket és annak minden lakóját. A kuruzsló halála napján hurrikán söpört végig a vidéken, amely három várost teljesen lerombolt. Több mint száz évvel a természeti csapás után, az itt élők még mindig az átokkal magyarázzák életük minden baját és nehézségét.

Captain Thomas Billiot is taking Host Sam Sheridan on a tour of Manchac Swamp. (National Geographic/Karga Seven Pictures)

Premier: december 26, szombat 21 óra