Kezdőlap Események Fritz Birtok – Egy hely, ahová jó megérkezni és mindig visszatérni

Fritz Birtok – Egy hely, ahová jó megérkezni és mindig visszatérni

A Szekszárd melletti Aranydombon elterülő Fritz Birtok néhány évtizeddel ezelőtt még egy volt a decsi szőlőhegy tucatnyi tanyája között, mára azonban a régió vezető borászatai között tartják számon. Fritz József büszkén tekint arra, hogy szakmailag magasan kvalifikált szakemberek alkotják a vállalkozás kollektíváját, amely évről évre a legnagyobb odafigyeléssel készülő, prémium kategóriás, kiváló minőségű borokkal látja el a piacot. A birtok specialitásaként a szőlészet, borászat vendéglátás együtt működik a Fritz Birtokon, amely a borkóstolóktól, a családi és céges rendezvényeken át a lakodalmakig változatos eseményeknek nyújt ideális helyszínt.

Magas szintre emelt tradíció

A kezdetekkor csupán kéthektárnyi szőlőterületen Édesapám, idősebb Fritz József – aki az ösztöneire és a szívére hallgatva visszatért a szőlőtőkék és a hűvös pince rejtette fahordók közé – élesztette fel sváb felmenőink évszázados múltra visszatekintő borkészítési hagyományait. Ez a régre visszanyúló sváb családi múlt komoly ösztönző erőt jelentett számomra is: munkánk gyümölcseként az egykori tanya az elmúlt évek során egy igazi borászattá nőtte ki magát. Mivel közgazdász végzettséggel rendelkezem – és igaz, hogy sok mindent kitanultam – mégsem borászként tekintek magamra. Van egy borászatom, ahol szakmailag magasan kvalifikált, kiváló emberek alkotják a kollektívát: egy remek borász, laboráns, és szőlész segíti a munkámat, és csapatként látjuk el a feladatokat.

Prémium minőségű borok készítése

Jelenleg 30 hektárnyi szőlőterületen gazdálkodunk, s a borkészítés során a helyi fajtákra, így a kékfrankosra és a kadarkára kifejezetten nagy hangsúlyt fektetünk. A prémium minőségű boraink elkészítéséhez a Szekszárdi borvidék, azon belül is az Aranydomb dűlő egyedi mikroklímája páratlan lehetőségeket kínál számunkra. Hisszük, hogy a hagyományokról nem megfeledkezve, de a modern kor elvárásaira is hallgatva tudjuk továbbadni minden vendégünk számára azt a vidéki életérzést, amelyben a mindennapjaink telnek.

Remek évjárat

Az időjárást illetően ez az esztendő egyelőre ragyogóan alakul, ha így folytatódik, akkor csodálatos évjáratunk lesz. Ideálisak a szőlő alapanyagok, a fehér bornak vagy rosénak valók beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, mert szépek és egészségesek. Nagyon szép az őszünk, általában az augusztus, szeptember, október dönti el, hogy milyen lesz az évjárat, s egyelőre a sors kegyeltjei vagyunk. Még egy hasonlóan szép hónap kellene, és a kék szőlőből – amiből a vörös borok lesznek – is fantasztikus borokat tudnánk készíteni.

Példamutató úttörő szerep

Szekszárdon mindig is nagyszerű borászok tevékenykedtek, akik kiváló borokat készítettek, mégis a 90-es években mindenki Villányba ment, mert Szekszárdon nem akadt egy olyan hely sem, ahova be lehetett volna ülni bort kóstolni. Szekszárdon én voltam az első, aki olyan borházat épített, amely mindenki számára nyitva állt, így példát mutattam, hogy igen, Szekszárd is tud „nagy” lenni, nem csak Villány. Borkedvelő vendégeinket vezetett pincelátogatással és borkóstolással várjuk, igény esetén pedig alkalmi zenés-táncos, folklór jellegű programokat szervezünk, többek között tamburazenekar, a helyi néptáncegyesület vagy a decsi férfikórus közreműködésével. Panziónkat 30 hektárnyi szőlőterület öleli körül, így garantált a  nyugalom és a zavartalan pihenés. Mind a 9 szobánkat hagyományőrző stílusban rendeztük be, melyekben a kézzel festett bútorok hozzák testközelbe a hamisítatlan, vidéki élményt.

Családi vállalkozás

Rendkívül büszkén tekintek arra, hogy sikerült megvalósítani a céljaimat, valamint elégedettséggel tölt el, hogy a lányom – aki a Corvinus Egyetem idegenforgalom-marketing szakán végzett, utána pedig Franciaországban bormarketinget tanult – besegít a cégben, a borászat marketinggel kapcsolatos tevékenységeit látja el. A fiam most végez a gimnáziumban, ő is a Corvinuson szeretne továbbtanulni, így reményem szerint hosszú távra biztosított az utánpótlás a családi vállalkozásban.

Pályázatokkal megvalósuló fejlesztések

Az elmúlt 20 év során folyamatosan pályáztunk a Fritz Borház és Panzió szolgáltatási színvonalának emelése és a kapacitás kihasználtság növelése érdekében. Ez idő alatt többek között felújítottuk a panzió 9 szobáját a hozzájuk tartozó fürdőszobákkal együtt, kibővítettük a borászati üzemünket egy 118 m2 alapterületű készáruraktárral és ládamosóval. Beszereztünk továbbá különböző innovatív borászati gépeket, technológiai berendezéseket, valamint megszereztük a “Panzió 3 csillaggal” minősítést. Jövőbeli terveink között szerepel, hogy újabb 10-12 apartmant építenénk a már meglévő épületkomplexum mellé.

Fritz Birtok

Szekszárd, Decs Szőlőhegy, Hrsz: 0201/48

Telefon: +36 74 409 596
Fax: +36 74 509 502
Mobil: +36 30 2527 877
+36 30 5983 059
E-mail: [email protected], [email protected]

Nyitva tartás:

Borértékesítés viszonteladóknak:
7:00-15:00

Étterem:
11 órától