Kezdőlap Zenei élet Jazz Hungaricum 1905-2015

Jazz Hungaricum 1905-2015

Egészen egyedülálló vállalkozás a Pannon Jazz lemezkiadó 10 CD-s díszdobozos gyűjteménye: a Jazz Hungaricum sorozat ugyanis a ragtime-tól napjainkig gyűjti össze a Magyarországgal kapcsolatos jazz-előadókat.

A Simon Géza Gábor és Körmendi Mari által tető alá hozott gyűjtemény nemcsak élvezetes hallgatnivaló, de egyben kimondottan fontos segédanyag mindenkinek – aki tájékozódni szeretne a magyar jazz történetéről. S pontosan ezen szép kiállítású, száztíz évet átfogó összkiadáson keresztül világosodik ki, hogy milyen gazdag is e téren a zenei hagyományunk – és akár méltán lehetnénk büszkék is erre a szellemi és kulturális hagyatékra.

A jazz ugyanis nem elitista kultúra volt Magyarországon, hanem nagyon is élő, létező, a társadalom egészét megszólítani képes művészeti forma.

A CD-sorozat különlegességét az adja, hogy a magyarországi jazz történetéről nagyon kevés hangzó anyag áll rendelkezésre. Ennek egyik oka, hogy a jazz sokáig tiltott műfaj volt. Nincs egy központi archívum, a könyvtárak lemezgyűjteményei kicsik és esetlegesek; csupán néhány lelkes gyűjtő magángyűjteményében lelhetők fel nagyobb lemezkollekciók.

Pedig a jazztörténeti ínyencségek iránt mindig is volt érdeklődés, most pedig a Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány és a Magyar Jazzkutatási Társaság – a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott – kutatómunkája folytán bárki hozzáférhet ezekhez a valóban kivételes felvételekhez; melyek hatalmas előadói spektrumot ölelnek át. mialatt 1905-től 2015-ig reprezentálják a hazai jazz-kultúrát.

A sorozat darabjai:

CD 1 Ragtime In Hungary.

CD 2 Dixieland In Hungary.

CD 3 Swing In Hungary Volume I.

CD 4 Swing In Hungary Volume II.

CD 5 Jazzhungarians Around The World Volume I.

CD 6 Jazzhungarians Around The World Volume II.

CD 9 Early Hungarian Modern Jazz Volume I.

CD 10 Early Hungarian Modern Jazz Volume II.

Komlós József JR