Kezdőlap Diákélet JELENTŐS KUTATÁSI PROJEKT PARTNERE A NEUMANN JÁNOS EGYETEM KERTÉSZETI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KARA,...

JELENTŐS KUTATÁSI PROJEKT PARTNERE A NEUMANN JÁNOS EGYETEM KERTÉSZETI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KARA, A MUNKA HAMAROSAN BEFEJEZŐDIK

A végéhez közeledik a „Funkcionális, egészséges és biztonságos élelmiszer termékpálya modell kidolgozása a szántóföldtől az asztalig elv alapján, tematikus kutatási hálózatban” című, EFOP-3.6.2-16-2017-00012 azonosító számú projekt.  A fejlesztés konzorciumban jött létre, amelyben a Neumann János Egyetem – mint konzorciumi partner 449.790.450 forinttámogatásban részesült. A teljes projekthez elnyert Európai Uniós és hazai, vissza nem térítendő forrás 1.349.790.450.

A befejezés előtt álló projektben a konzorcium vezetője az Állatorvostudományi Egyetem, a konzorciumi partnerek pedig a Neumann János Egyetem és a  Széchenyi István Egyetem. A Neumann János Egyetemet a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar képviselte, amely kutatási résztémájának célja: a hazai termesztésben jelentős zöldségfélék, különösen bogyós termésű zöldségfajok, és az alföldi régióban elterjedt, a Neumann János Egyetem tangazdaságának szortimentjében előforduló gyümölcsfajok termesztése során az elért beltartalom, és a mérhető, kiértékelhető értékmérő tulajdonságok javítása olyan egyedi termesztéstechnológia megoldások alkalmazásával, különösképpen olyan egyedi tápanyag-utánpótlási módszerek, termésnövelő anyagok felhasználásával, melyek a gyakorlatban és az alkalmazott kutatásokban még nem jelentek meg.

Dr. Palkovics András dékán, a kutatás vezetője elmondta: a pályázat megvalósítása során az egyetem által megtermelt biozöldségeket és gyümölcsöket a termékgyártás során felhasználva, a Széchenyi István Egyetem növeli annak beltartalmi értékeit. Az Állatorvostudományi Egyetem az állattartás körülményeit (takarmányozás, antibiotikumok csökkentése) oly módon alakítja, hogy a termelt tej beltartalmi értékeit, mind zsírsavösszetételét tekintve olyan alapanyagot biztosítsanak, amelyeket a Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kara felhasználva egészséges élelmiszert tud előállítani. Az Állatorvostudományi Egyetem által termelt bio tejből készült sajt kiegészül a Neumann János Egyetem által megtermelt bio zöldségekkel, amelyet a megfelelő módon előkészítve a gyártás során adagolnak a termékhez. A termék előállítása során tartósítószer és mesterséges élelmiszer-adalékanyag a termékbe nem kerül.

A kutatás célja volt egy komplex kutatóegység kialakítása, az egyetem több tudományos műhelyének bevonásával. A szükséges kutatóteret a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar Tangazdasága adja, ahol a már meglévő, ill. a jelen projekt keretében megvalósítandó, célzott eszközfejlesztés infrastruktúráját felhasználva kivitelezik az öntözött és részben tápoldatozott kultúrákon az alapkutatás kezeléseit. A kísérletek elvégzésében a Kertészeti Tudományos Műhely kutatói vesznek részt.

A vizsgálatok eredményeit a kultúrák terméséből és egyéb növényi részeiből (pl. levélrész) lehet képezni. A kiértékeléshez szükséges eredményeket, a kutatóegység részeként, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar Környezettudományi és Analitikai Tudományos Műhelyének vizsgálólaboratóriuma képezi, A NJE KVK Tangazdaságában és Környezettudományi és analitikai tudományos műhely vizsgálólaboratóriumában – pályázati eszközfejlesztéseket követően – rendelkezésre állnak a fenti vizsgálatokhoz szükséges tárgyi és személyi feltételek.

További információ:

https://www.uni-neumann.hu/palyazatok