Kezdőlap Egészség Már a jó baktériumokban sem bízhatunk

Már a jó baktériumokban sem bízhatunk

A téli időszakban megnövekszik a hurutos és egyéb megbetegedések száma, így sokan használnak immunerősítőként vagy antibiotikum szedése esetén probiotikumokat, a jól bevált C- és D-vitamin mellé.

Ma már nagy számban elérhetők a bélflóránkban is megtalálható baktériumokat tartalmazó készítmények, amelyek a vastagbélbe jutva ott megtelepszenek, és kiszorítják a maradék kórokozókat.

A bélflóránkban élő jó baktériumok segítenek kiszorítani a kórokozókat szervezetünkből / Fotó: Shutterstock

A probiotikus étrend-kiegészítők esetében nincs előírás arra vonatkozólag, hogy a termékek mennyi probiotikus baktériumot tartalmazzanak. Pedig ez egyáltalán nem mindegy. Nyilvánvalóan eredményesebb lehet a kezelés nagyobb számú jótékony baktérium esetén, és ezzel ellenkezőleg: kidobott pénz, ha olyan terméket vásárolunk, amelyben nincs élő baktérium!

A szakértők laboratóriumban tesztelték a probiotikumokat / Fotó: Shutterstock

A probiotikumokat a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség szakértői tesztelték: tenyésztés során a laborban megnézték az összes mikrobaszámot, és a készítményekben lévő baktériumok antibiotikumra való érzékenységét.

A kitenyésztett baktériumok száma széles skálán mozgott. Meglepve tapasztalták, hogy három készítményből nem sikerült élő mikrobát kitenyészteni további két készítménynél pedig nagyon alacsony mikrobaszámot tapasztaltak.

Tekintve, hogy a siker esélye nő, ha több jótékony baktériumot viszünk be, az alacsony szám igen aggasztó.

Forrás: FÉBÉSZ

Összegezve elmondható, hogy vannak olyan készítmények a piacon, melyek eleve nem, vagy alig tartalmaznak mikroorganizmusokat, így ezek probiotikumként való felhasználása problémás lehet. Ahol pedig a mikrobák elegendő mennyiségben vannak jelen, ott az antibiotikummal való együtt szedést lehetőleg kerülni kell.

További használati jó tanácsok, a teljes cikk és a vizsgált termékek köre elérhető a www.febesz.eu weboldalon és a Megfontolt Vásárlók Klubja facebook oldalon.

Forrás: Egészség kuckó Facebook oldala