Kezdőlap Zenei élet Rebellion(s) – Sylvain Rifflet / Jon Irabagon / Sébastien Boisseau / Jim...

Rebellion(s) – Sylvain Rifflet / Jon Irabagon / Sébastien Boisseau / Jim Black

A nemrégiben létrejött francia-amerikai fúvós-projekt bemutatkozó albuma a BMC Records gondozásában jelent meg a napokban.

A Rebellion(s) formációt két kiemelkedő szaxofonos: a francia Sylvain Rifflet és az amerikai Jon Irabagon hozta létre – és ezen az albumokon Sébastien Boisseau nagybőgőn és Jim Black dobokon csatlakozott kettősükhöz.

A Rebellion(s) abból a meggyőződéséből született, hogy a jazz ma is szolgálhat a legégetőbb társadalmi problémák zenei hangosbeszélőjeként. A két technikás, és a kísérletezés felé nyitott szaxofonos: Sylvain Rifflet és Jon Irabagon kompozícióinak alapját a múlt és a jelen öt emblematikus beszéde adja, amelyek különböző témák mentén mutatják föl a XX. és XXI. századi polgári ellenállás hangjának sokféleségét.

Protest-projektjében a szét szaxofonos ahhoz az amerikai jazztradícióhoz kapcsolódik, amelynek során a zenészek alkotóművészetükkel tevékenyen részt vettek a polgárjogi küzdelmekben. Így az albumon korunk – és a közelmúlt – legkarizmatikusabb forradalmárainak beszédei hangzanak el, kvázi beszélt frázisokként helyettesítve az énekszólamokat.

Így szövődik bele az erősen avantgárd és free-jazzes elemeket felhasználó kísérleti zenékbe André Malraux francia író és egykori kulturális miniszter náciellenes szónoklata, a tinédzser klímaaktivista Greta Thunberg szembesítő ENSZ-beszéde, Emma Gonzalès fegyverlobbi elleni harcos állásfoglalása, a női egyenjogúságért az elsők között felszólaló Olympe de Gouges szavai, valamint Paul Robeson fekete polgárjogi aktivista bibliai baritonja.

Komlós József JR