Kezdőlap Diákélet Robotprogramozó verseny online

Robotprogramozó verseny online

2020. november 14-én (szombaton) a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium megrendezte a XI. Robotprogramozó országos csapatverseny döntőjét a közoktatás 5-8. évfolyamára járó diákok számára.

A verseny hagyományosan március-áprilisban kerül lebonyolításra. A tavasszal kialakult helyzet miatt akkor nem tudtuk megrendezni, de a jelentkezés lezajlott, így 93 csapat nevezett a versenyre, az ország teljes területéről.

Az 1. fordulót az iskolák helyben bonyolították le és intézményenként és kategóriánként a legjobb csapattal indulhattak a döntőn.

A virtuális térben lebonyolított döntőn 13 iskola 30 csapata mérte össze tudását. A diákoknak két óra alatt kellett kategóriánként 4 feladatot megoldaniuk és az elkészült programok kódjait elküldeni. A verseny időtartama alatt folyamatos kapcsolatot tartottunk a versenyzőkkel. A HelpDesken keresztül technikai probléma esetén kérdezhettek, illetve az online feladatismertetés is online kommunikációs csatornán keresztül történt szombaton délelőtt.

A 2010-ben megrendezett első verseny óta minden évben nőtt a résztvevők száma. Egyre több iskola ismeri fel, hogy a jövő mérnökeinek képzését, motiválását a műszaki tudományok felé már kisiskolás korban el kell kezdeni. Az idei év rendhagyó volt, de résztvevők érkeztek Sopronból, Győrből, Hajdúböszörményből, Debrecenből is.

Szinte teljes volt az ország lefedettsége. Ez is mutatja, hogy egyre többen felismerik a programozásban, kódolásban, robotikában rejlő jövőt és lehetőségeket. A kecskeméti verseny egyedülálló abban a tekintetben, hogy itt a diákok programozói, kódolási tudásukat bizonyítják a robotika eszközeinek segítségével. Valamennyi résztvevő az oklevélen kívül tárgyjutalmat is kapott.

A versenyen MINDSTORMS robotokat kell a csapatoknak programozni. Egy nagyméretű tesztpályán különböző akadályok és vonalhálózat között kell a konstrukcióknak manőverezni úgy, hogy megoldják a néha mérnöki és informatikai szempontból sem egyszerű feladatokat. A robotok önállóan működnek, nincs távirányítás. A vezérlő programokat a diákok írják számítógépen, majd a robotra feltöltve a programot, az már önállóan hajtja végre az utasításokat. Érzékelőivel képes tájékozódni a környezetében és a külső szemlélő számára már-már intelligensnek tűnő viselkedést is tud produkálni.

Mindezt 5-8. évfolyamos diákok által készített algoritmusok alapján. A jövő fejlesztőmérnökei közül sokan itt voltak a Bányai virtuális terében a versenyen, hiszen ezek a diákok valószínűleg a most megszerzett tudásukat és motivációjukat felhasználva az informatikai, mérnöki pályán fognak elhelyezkedni. Az a tudás, amit megszereztek jelentős előnyhöz juttatja őket a későbbi tanulási útjuk során.

A szakmai zsűri egyöntetű véleménye szerint a döntőn szereplő diákok programozói tudása évről-évre jelentősen fejlődik, és olyan absztrakt gondolkodásról és algoritmizálási tudásról tanúskodik, amire az oktatásunknak igen nagy szüksége van.

A versenyről készült trailer jellegű videó: https://youtu.be/Dn6NRhO1xs0

További információ:

Web:          https://robotprog.hu
E-mail:        [email protected]