Kezdőlap Események Sikeres esztendőt zár az ACPS Automotive Kft

Sikeres esztendőt zár az ACPS Automotive Kft

A vírus helyzet miatt felmerülő nehézségek ellenére stabilitás jellemezte a világszínvonalon kivitelezett vonóhorgok gyártásával és fejlesztésével foglalkozó ACPS Automotive Kft. 2020-as esztendejét, mert a Társaság magasan képzett kollektívája összefogással, a cég iránt maximálisan elkötelezett munkatársak együttműködésével leküzdötte az akadályokat. A piaci szegmensben évtizedek óta meghatározó szerepet betöltő ACPS Automotive Kft. legnagyobb értékét a minőségi munka, és a megbízhatóság jelenti, a cég elkötelezettsége pedig előre vetíti az újabb nagyszerű eredmények elérését. Gajda Pál ügyvezető igazgató értékelte az idei esztendőt.

– A 2020-as esztendőt értékelve, sikerült-e teljesíteni a kitűzött célokat, realizálni a tervezett árbevételt és folytatódott-e az előző évekhez hasonlóan, a cég fő profilját jelentő vonóhorgok legyártásának növekedése?

Az idei esztendő első negyedéve kiválóan indult, 15-20%-kal a tervezett budget fölötti eredményt realizáltunk, a tavasz folyamán kialakult vírus helyzet miatt a második negyedév viszont komoly visszaesést hozott. A harmadikés negyedik negyedév során ismét kedvezően alakult a termelés, 10%-kal a budget fölötti árbevételt könyvelhettünk el, így az előrejelzések alapján a vírus helyzet ellenére eredményes évet zárhatunk. Az autóiparban 40 %-os visszaesés volt tapasztalható, de cégünk nagyon szerencsésnek bizonyult, amiért korábban és nagyobb mértékben tértek vissza a megrendelések. Mivel a legtöbb ember csak Európán belül utazik, ezért megnőtt a kereslet az autók iránt: sokkal többen szeretnének oly módon új autót vásárolni, hogy a vonóhorog már rajta van. A cégcsoport számára ez egy nagyon pozitív, kedvező fordulat, amit nem vártunk az év elején. Idén mintegy 1,2 millió darab vonóhorog legyártását terveztünk, és előreláthatólag 1,1 millió darabot meg tudunk valósítani belőle.

– Komoly kihívást jelentett a cég működésében a fennálló vírushelyzet kezelése. Hogyan oldották meg a nem mindennapi feladatot?

– Cégünknél március végén fokozatosan kezdődött a gyártásban a visszaesés, mivel megállt az autóipar, így vállalatunk is kényszerhelyzetbe került, áprilisban mindössze egy hetet tudtunk dolgozni. A vállalatnál minimális létszámleépítést hajtottunk végre, 100 fővel csökkentettük a közel 1000 fős munkavállalói létszámot. Arra az időszakra is mindenki megkapta a teljes alapfizetését, csak a bónuszok, elmaradásával lett kevesebb a dolgozóink fizetése, valamint éltünk a munkaidő keret hosszabbítás lehetőségével. Szerencsére májustól visszajöttek a megrendelések. Ahogy visszatértünk a leállás után, folyamatosan tájékoztatjuk a dolgozóinkat, mindenhol elérhető az alapvető higiéniai felszerelés a cégen belül, és minden dolgozónknak maszkot kell viselnie. Akinél felmerül a gyanú, hogy elkapta a fertőzést, azonnal elküldjük tesztelésre, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vírust a cég életén kívül tartsuk.

– A 2019-es év legfontosabb eseménye a tulajdonos- és névváltás volt a cég (csoport) életében. Mik az eddigi tapasztalatok a több mint egy esztendő alatt ezzel kapcsolatban? Milyen előnyökkel járt a vállalat számára az új tulajdonosi kör megjelenése?

– A korábbi tulajdonosi rendszerben egy nagy Groupnak voltunk egy kis cége, az új tulajdonosi rendszerben a nagy Groupból egy divízió vált ki, amit az új tulajdonos megvásárolt,így jelenleg ebben a cégcsoport struktúrában az ACPS AUTOMOTIVE Kft. a legnagyobb cég. Az új tulajdonos égisze alatt sokkal nagyobb fókuszba kerültünk, sokkal nagyobb a hatása a vállalatunk eredményének a teljes divízióra. A cég pénzügyi helyzete is mindenképpen stabilabbá vált illetve szakmailag sokkal jobban fókuszálunk arra a területre, amit ebben a divízióban csinálunk. Régen több divízióra kellett fókuszálni a cégvezetésnek, így az erőforrások is megoszlottak, ezért mindenképpen pozitívnak értékelem ezt a változást.

– Mi jelentette a 2020-as év legnagyobb tanulságát (pozitív vagy negatív visszajelzését)?

– A legnagyobb pozitívum mindenképpen az, hogy időben, és gyorsan reagáltunk a Covid helyzetre:részletesen elmagyaráztuk a munkavállalóinknak, hogy ők a legfontosabbak, és egyetlen fő célkitűzésünk az volt, hogy hogyan tudjuk hosszútávon megtartani őket. A dolgozóink nagyon pozitívan reagáltak az elhangzottakra, segítőkésznek bizonyultak, készséggel fogadták a bevezetett komolyabb változástatásokat is.Ismét bebizonyosodott, hogy jó az összetartás a cég minden egyes részlegénél, és mindenki tud és akar csapatban gondolkozni és cselekedni. Nem számítottam ekkora összefogásra,örömmel konstatáltam, hogy a munkatársaink megértették, hogy a cég vezetése azon fáradozik, hogya jövőben is együtt maradjon a kollektíva.

– Az ACPS AUTOMOTIVE Kft. már a korábban is sok fiatal hallgatót vonzott tanulmányaik alatt a vállalathoz szakmai gyakorlattal. 2020-ban hány frissdiplomás csatlakozott a képzési rendszerből kikerülve a vállalathoz?

– Az idei esztendőben négy olyan mérnök került a cég kötelékébe, akik tanulmányaik alatt vállalatunknál szereztek szakmai tapasztalatot. Jelenleg is vannak olyan hallgatóink, akik a következő évek folyamán az ACPS AUTOMOTIVE Kft.-t erősíthetik. Szerencsére népszerű a cégünk a szakmai gyakorlatot kereső hallgatók körében, szakmailag rengeteget fejlődnek a hallgatók, mert igazi, valós és létező gyakorlati munkafeladatokat kapnak nálunk. Ehhez nagymértékben hozzájárul, hogy kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogyha már az életünk egy jelentős részét itt bent, együtt a cégnél töltjük, akkor az az idő mindenképpen jó hangulatban és légkörben teljen el nap mint nap, amely természetesen nem mehet a munka rovására.

– Várható-e az export partneri kör bővítése?

– A Volvo cégcsoportnál, kizárólagos beszállítóként tevékenykedünk, a Volvo cégcsoport összes vonóhorogját az ACPS AUTOMOTIVE Kft. gyártja. Az egyik legnagyobb versenytársunk pedig nagyon rossz gazdasági körülmények közé került, ennek következtében a Volkswagen csoporttól is nagyon sok futó projekt átkerült a vállalatunkhoz.

– 2021-ben mik lesznek az ACPS AUTOMOTIVE Kft. legfontosabb célkitűzései? Milyen (telephely) fejlesztések várhatóak a jövő évben?

– Az imént említett új megrendeléseknek köszönhetően a jövő évben az árbevétel tekintetében szeretnénk 5 %-os növekedést realizálni, valamint 1,2-1,3 millió darab vonóhorgot legyártani. Terveink között szerepel egy 4500 négyzetméteres alapanyag raktár – amelyet 2021 végére szeretnénk megvalósítani – felépítése is. A vállalat jelenlegi, immár 10 éve működő szociális blokkja pedig már nincs olyan állapotban, amit a mai, egyre modernebb világ megkövetel, ezért egy teljesen új, korszerű öltözőtés étkezőt hozunk létre a dolgozóink számára.

Mindezek mellett továbbra is legfőbb célunk lesz, hogy ügyeljünk és megóvjuk a munkatársaink egészségét, valamint hosszú stabil jövőt tudjunk biztosítani számukra, és a családjaik részére.