Kezdőlap Diákélet Szakmai elismerést és megerősítést kapott a Neumann János Egyetem

Szakmai elismerést és megerősítést kapott a Neumann János Egyetem

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) 2020. júniusi online látogatása során vizsgálta a Neumann János Egyetem működését, melynek eredményeként a MAB október 31-i ülésén arról döntött, hogy az intézmény a megítélhető leghosszabb időtartamra, 5 évre megkapja az akkreditációt.

A felsőoktatásban folyó képzések, tudományos kutatások minőségének, valamint az intézmények minőségfejlesztési programjainak értékelésére a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság jogosult, mely egy független, országos szakértői testület. Egy felsőoktatási intézmény akkreditációja azt hivatott garantálni, hogy az intézmény színvonalas, az akkreditációs szempontoknak megfelelő oktatási, kutatási tevékenységet végez, és ehhez megfelelő minőségbiztosítási rendszert működtet. Az akkreditációs eljárás magában foglalja egyrészt minden, a működés szempontjából releváns dokumentum és dokumentáció felülvizsgálatát, másrészt egy bizottsági látogatást, mely során a bizottság tagjai (az egyetem képzéseinek megfelelően kiválasztott, országosan elismert felsőoktatási szakértők) az egyetemek vezetőségével, oktatóival, hallgatói szolgáltatásokat biztosító szervezeti egységeivel és a hallgatókkal akkreditációs interjúkat, beszélgetéseket folytatnak. 

A Neumann János Egyetem akkreditációjára 2020. május-júniusában került sor. A járványhelyzet miatt az Egyetem minden dokumentációt elektronikusan elérhetővé tett a bizottság tagjai számára, majd a „látogatásra”, az akkreditációs beszélgetésekre is online módon került sor. A vizsgálat során elismerést váltott ki számos, az intézményben működő „jó gyakorlat”, így például a magas színvonalú duális képzés, az esettanulmányi verseny, a bemeneti és kimeneti kompetenciamérés, a Talentum elnevezésű program, valamint a mentorprogram.

A Neumann János Egyetem 2010 óta minden karánvégez kompetenciamérést a bejövő hallgatók körében,és elemzi a hallgatók tanulmányi adatait. A cél az, hogy minden hallgató megkapja azt a támogatást, szükség esetén komplex felzárkóztató és készségfejlesztő programot az intézményen belül, mely segítségével diplomás értelmiségivé válhat.A MAB jelentés ezen program fenntartását, kiterjesztését és népszerűsítését javasolja, épp úgy, mint a mentorprogram esetében, mely jelenleg a logisztikai mérnök alapszak különlegessége. Az egy oktatóból, 4-5 hallgatóból és egy külső szakemberből álló mentorcsapat szakmai és személyes kompetenciák fejlesztésére irányul.

A látogatóbizottság a felsőoktatási tevékenység minőségirányítási szempontokra épülő továbbfejlesztésére több javaslatot is megfogalmazott az egyetem számára. Az intézményi fejlesztések eredményes megvalósítását 2023-ban egy monitor látogatással fogja értékelni a testület.

A 2025. október 31-ig érvényes akkreditáció jelentős szakmai elismerést jelent a 2020. augusztus 1. óta három karral működő Neumann János Egyetem jelenlegi vezetése, oktatói, hallgatói, valamint leendő munkatársai és hallgatói számára is.