Kezdőlap Zenei élet The Doors: Morrison Hotel (50th Anniversary Edition)

The Doors: Morrison Hotel (50th Anniversary Edition)

Egy újabb pazar kiállítású legendás album újrakiadásával jelentkezett az ünnepek előtt a Warner: a Doors meghatározó „Morrison Hotel” című albuma jelent meg egy – 2 CD-t és 1 vunyl lemezt tartalmazó albumként az eredeti megjelenés ötvenedik évfordulóján.

Az idén ötvenöt esztendeje alakult The Doors 1969-70 fordulóján rögzített, és 1970-ben debütáló ‘Morrison Hotel’ című albuma a zenekar ötödik stúdióalbuma volt. Fél évszázada a legendás csapat – Jim Morrisonnal az élén – a Morrison Hotellel nemcsak a zenekar életében, de a poptörténelemben is nyerő lapokat húzott.

Ez az album, a nyitó Roadhouse Blues-zal ugyanis nemcsak megmentette a zenekar előző sikertelen próbálkozása miatt hanyatló presztízsét – de visszatérve az eredeti Doors-hangzáshoz, egy olyan nagy klasszikussá is vált, melyet a poptörténelem legfontosabb lemezei között szoktak emlegetni. Utólag ennek a lemeznek külön hangsúlyt ad az is, hogy a következő évben Jim Morrison meghalt, és ezen kívül már csak egyetlen lemezt tudtak rögzíteni vele.

A 2020-ben limitált példányszámban megjelent exkluzív kiadás 2 CD + 1 vinyl formátumban került a polcokra. A doboz tartalmazza az eredeti albumot 180 grammos vinylen és CD-formátumban is – amit a The Doors régi technikusa: Bruce Botnick újraszerkesztett; továbbá egy szép kiállítású kísérő füzetet, valamint mindezidáig kiadatlan extra stúdiófelvételeket és egy stúdió-előadást.

Ehhez az új kollekcióhoz ugyanis az eredeti album kibővült több mint egyórányi kiadatlan zenei anyaggal, amely felvételeket a „Morrison Hotel” készítése közben rögzítettek. Az ötvenéves jubileumi kiadás így aztán nemcsak látványos és szép megjelenés lett – de igazi csemege, rengeteg meglepetéssel!

Komlós József JR