Kezdőlap Zenei élet Borsos Tibor – dr. Bajnai Klára –Simon Géza Gábor: Hanglemez bélyegek

Borsos Tibor – dr. Bajnai Klára –Simon Géza Gábor: Hanglemez bélyegek

A már jelentős szakmai rutinnal rendelkező triumvirátus immár sokadik közös kötetét bocsátotta nyilvánosságra – és ismét egy ez eddig feltáratlan területre kalauzolják az olvasókat.

Ahogy azt a Borsos Tibor, dr, Bajnai Klára és Simon Géza Gábor alkotta triótól megszoktuk, mondanunk sem kell, hogy a téma melyet ezúttal feldolgoztak – egészen különleges és számos tudományterületet fog át. Új könyvük ugyanis a hanglemezgyártás korai korszakába, a háború előtti időkbe kalauzolja el az olvasót, mégpedig egy egészen speciális terültre: a hanglemez bélyegek világába.

A hogy mik azok a „hanglemez-bélyegek”? Erre kapunk választ a könyvből, amelyben szó esik a gramofon-lemezgyártás korai korszakáról, mint iparról, és mint kereskedelmi üzletágról – és nem utolsósorban a szerzői és előadó jogokról, pontosabban az ezeket reprezentáló különleges miniatűrökről: vagyis a bélyeg formátumú engedélyjegyekről.

A szerzőhármas új kötete közel fél évszázados (!) rendkívül sokoldalú és mélyreható kutatómunka eredményeként születhetett meg.

Önálló fejezetek tárgyalják a hanglemezgyárakat, a zenei kiadókat, az engedélyjegyek fajtáit, a szerzők és előadók, a kereskedők kiadványait. Az adó- és egyéb bélyegek pedig külön fejezetbe kerültek.

Mindez egészen különleges, többszörös unikum nemcsak a zenerajongóknak – hanem a bélyeggyűjtőknek is, hiszen ez egy egészen speciális terület; amelyről egy ausztrál kiadású könyv után a világon másodikként Magyarországon jelenhetett meg a területet tudományos alapossággal tárgyaló kötet!