Kezdőlap Zenei élet Chris Rea: Era 1 (A’s B’s & Rarities 1978-84)

Chris Rea: Era 1 (A’s B’s & Rarities 1978-84)

2020. novemberének végén újabb Chris Rea ritkaságoknak örülhetünk, hiszen a 3 CD-s kiadványon olyan felvételek érkeznek, amiket eddig nem hallhatott a közönség. Demók, újrakevert felvételek és átdolgozások kaptak helyet a tripla albumon, köztük sok olyan dal, amelyek Chris Rea korai munkásságát mutatják be.

Chris Rea idén éppen 45 esztendeje: 1975-ben kezdte zenei pályafutását – majd a zenekarokban eltöltött évek után 1978-tól lépett szólista pályára – ekkor jelentette meg legelső szólólemezét is.

Chris Rea mai napig összesen huszonhat stúdióalbumot, és hét Best Of lemezt jelentetett meg – a most megjelent nyolcadik ebben a kategóriában, de ez a Warner válogatás nemcsak teljesebb, de izgalmasabb is: igazi felfedezéseket is tartogat.

A 40 éven átívelő sikeres karrier és a több mint 30 millió eladott lemez révén Chris Rea jellegzetes vokálja és hihetetlen kitartása azt eredményezte, hogy az Egyesült Királyság egyik legkedveltebb szólóelőadója lett.

Ezáltal pedig sokan a kilencvenes évek nagy slágerein keresztül ismerik csak – a Chris Rea: Era 1 viszont a kezdettől: 1978-től 1984-ig mutatja be a legendás olasz-ír származású énekes-gitáros munkásságát. Termékeny időszak volt ez Chris Rea életében, hiszen ekkoriban olyan nagy slágerei születtek már, mint például a debütáló albumán szereplő nagy sláger: a Fool (If You Think It’s Over.

Amint azt az 1984-es lemezt felidéző CD-borító is sugallja: a három CD-s válogatáson a kislemezek A oldalas sikerszámai mellett a B-oldalas kísérődalok, valamint ritkaságok is helyet kaptak. Így aztán egy minden eddiginél átfogóbb – és élvezetesebb képet kapunk Chris Rea ’The Road To Hell’ előtti munkásságáról.

Komlós József JR