Kezdőlap Zenei élet Debussy Now! – Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia, Fenyvesi Márton

Debussy Now! – Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia, Fenyvesi Márton

A népszerű jazz-énekesnő: Harcsa Veronika merészet húzott új lemezén: Debussy népszerű dalait énekli egészen más zenei formákba öltöztetve.

Nem kicsit zavarba ejtő Harcsa Veronika új megjelenése: a BMC Recordsnál kiadott albumon a sokoldalú zenei érdeklődésű énekesnő Debussy dalait énekelte fel – legújabb partnerével: az oroszországi születésű, Junior Prima díjas hárfaművész Razvaljajeva Anasztáziával készített átiratokban.

A hárfa-ének duó Claude Debussy legszebb dalait öltöztetette új köntösbe. A formákkal folyton merészen kísérletező Debussy-nek Paul Verlaine és más költők verseire írt műveit a zeneszerzőhöz méltó bátorsággal és újító szándékkal hangszerelte át a két fiatal zenész. A hárfa légiessége és a sotto voce, vagyis a klasszikusnál beszédközelibb énektechnika új oldalát mutatja meg a jól ismert daloknak.

Kettősükhöz Fenyvesi Márton csatlakozik: a jazz gitárművészként is ismert muzsikus ebben az esetben az elektronikák mögé ült be, és szintetizátorral zenei szőnyegeket készített a dalokhoz, és effektjeivel bővítette ki a dalok atmoszféráját.

A végeredmény se nem komolyzene, se nem jazz, se nem kimondott popzene – inkább a három kísérletező szintézise, mely meglehet, hogy a világzenéhez talán még közelebb állhat, mint bármely eredendő összetevőjéhez.

Komlós József JR