Kezdőlap Zenei élet Eric Clapton’s Crossroads Guitar Festival 2019

Eric Clapton’s Crossroads Guitar Festival 2019

Igazi gitárhősök feszülnek egymásnak ezen a tavaly készített négyórányi koncertfelvételen! Az idén már hetven9tödik születésnapját betöltő Eric Clapton gitárfesztiválján a legnagyobb gitárosok adtak egymásnak találkozót – a koncert anyaga pedig a napokban jelent meg a Rhino/Warner újdonságaként.

Négyórányi tömör gyönyörrel érkezik Eric Clapton, aki a 2020. november végén megjelent albumán a tavalyi koncertjére kalauzolja el a hallgatókat és a nézőket is. A legendás gitáros által alapított jótékonysági fesztivál zenei anyaga 3 CD, 6 LP, 2 DVD és Blu-Ray változatban is a lemezboltok polcaira kerül.

Szenzációként hatott a popvilágban, amikor a legendás gitáros, Eric Clapton 2019 tavaszán váratlanul bejelentette, hogy az év szeptemberében: 20.-án és 21.-én – 2013 után újra megrendezi a Crossroads Gitár Fesztivált. A bulira Dallasban került sor, az American Airlines Center arénájában, ahol a legelső hivatalos Crossroads fesztivált is megrendezték tizenöt évvel korábban: 2004-ben.

A fesztivált jótékonysági céllal hívta életre Eric Clapton, hiszen a koncertek bevételből a Clapton által Antigua-n, 1997-ben, alkohol- és drogfüggők gyógyítására alapított Crossroads Centre Egészségügyi Központot támogatják.

Így aztán a korábban rendszeresen háromévente megtartott nagy esemény – mely a nagy gyártók gitárkiállításával és más kísérőrendezvényekkel egészült ki – egy kihagyással újra folytatódott – és ennek anyagát kapjuk most kézhez a különböző hangzó- illetve látványformátumokban.

A fesztiválhangulatot a most kiadott hanggyűjteményen és a videó-felvételen is élvezhetjük: a kétnapos koncert-rendezvényen dalaival ott volt az amerikai gitáros-világ színe-java. A koncertek mindkét napján visszatért a színpadra Eric Clapton – és fellépett James Bay, Jeff Beck, Doyle Bramhall II, Gary Clark Jr., Robert Cray, Sheryl Crow, Andy Fairweather Low, Peter Frampton, Vince Gill, Buddy Guy, Sonny Landreth, Lianne La Havas, Los Lobos, John Mayer, Keb’ Mo’, Bonnie Raitt, Robert Randolph, Tedeschi Trucks Band, Jimmie Vaughan – és még sokan mások is.

Komlós József JR