Kezdőlap Zenei élet Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló – Alföldi Róbert előadásában

Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló – Alföldi Róbert előadásában

Esterházy Péter idén lett volna hetvenéves. A Hungaroton újonnan megjelent hangoskönyvével emlékezik meg az íróról: a Hasnyálmirigynaplót teljes formájában hallgathatjuk végig Alföldi Róbert előadásában.

„Aludni volna jó, fél 1 van. Mégiscsak könyv lesz ezekből a füzetekből. Hol írtam erről? Leveleket a kiadónak? Mindegy. Most kezdem gépelni az eddigieket. Valahol le kell zárni, és persze írni tovább. Az elég jó utolsó mondat volna, hogy a mindiget javítom örökkére.” – zárja a betegségéről szóló önéletrajzi alkotását a magyar posztmodern irodalom egyik legjelentősebb alakja, a Kossuth-díjas Esterházy Péter.

Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló című könyve 2016-ban, halálának évében készült, és tulajdonképpen az író legszemélyesebb alkotásának mondható. Ugyanis az akkor már nagybeteg szerző saját betegségéről: a rákról vall benne naplószerű keretek között. Életének utolsó hónapjairól, küzdelmeiről, kétségeiről.

Alföldi Róbert ihletett előadásában immáron hangoskönyvként is haza vihető, és végighallgatható ez az MP3 formátumban hét és háromnegyed órát kitevő napló.

„Soha nem olvastam olyan ordítóan fájdalmas és mégis ordítóan gyönyörű naplót, mint EP naplóját az élete utolsó hónapjairól.” – vallotta az általa megszólaltatott, és most megjelent műről Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színművész.

Komlós József JR