Kezdőlap Fejlesztés Ezért kell odafigyelni a lakásban uralkodó páratartalomra

Ezért kell odafigyelni a lakásban uralkodó páratartalomra

Az alacsony páratartalom légúti betegségekhez vezethet

A fűtési szezonban jellemzően csökken a lakás párartalma, mivel a radiátorok működés közben szárítják a levegőt. Éppen ezért érdemes gondoskodni ebben az időszakban a levegő megfelelő párásításáról. „A páratartalom növelésével a hőérzetünk is javul, de fontos figyelembe venni, hogy a párásítást nem szabad túlzásba vinni, mert a nyirkos levegő is légúti problémákhoz vezethet.

Szakemberek szerint egy helyiségben az ideális páratartalom 40-60%-k között van, de az ember igazán 50-55% százalék körüli páratartalom mellett érzi jól magát 22 fokos szobahőmérséklet mellett. A babaszobában ugyanakkor ennél kicsit magasabb, 60-65 százalékos páratartalom javasolt, mivel a babák bőre és nyálkahártyája még meglehetősen érzékeny.

A központi fűtéssel rendelkező lakásokban különösebb odafigyelés nélkül a levegő belső páratartalma akár 20 százalékra is csökkenhet, ami hosszútávon káros egészségügyi hatásokkal járhat. A radiátorok által szárított levegő negatívan befolyásolja az orr nyálkahártyájának védekező képességét, ezáltal könnyebben kialakulhatnak légúti fertőzések, illetve száraz köhögés. „A száraz levegő köhögési ingert válthat ki a babáknál és a kisgyermekeknél, gyakran csillapíthatatlan éjszakai száraz köhögést okozva. A száraz levegő a szemét és a bőrt is erősen szárítja, emiatt gyakorivá válhatnak az ekcémás vagy bőrgyulladással járó tünetek” – hívta fel a figyelmet a szakember.

A lakás páratartalmának ellenőrzése érdekében érdemes beszerezni egy-egy szobába digitális, páratartalom mérésére alkalmas hőmérőt. Ezek nemcsak a szoba hőmérsékletét, hanem a páratartalom %-ban mért szintjét is kijelzik. A megfelelő párásítás érdekében célszerű lehet vízpárologtató edényeket helyezni a radiátorokra, de tartós hatást ezekkel nem lehet elérni. Amennyiben a rendelkezésre álló hely lehetővé teszi, úgy érdemes nagy felülettel rendelkező, vízkedvelő szobanövényeket beszerezni (pálmák és trópusi növények) kiváló párologtató hatásuk miatt.

A hatékony eredmény érdekében ugyanakkor javasolt úgynevezett hidegpárásítóval növelni a lakás, vagy babaszoba páratartalmát, mert ezek anélkül növelik meg a levegő páratartalmát, hogy befolyásolnák a szoba, vagy lakás hőmérsékletét. A hidegpárásítók feltöltése egyszerű, hiszen csak csapvíz kell hozzá és teljesítményük is szabályozható. „Egyes típusok, például a SHF 2050BL készülék akár illóolajjal is feltölthető, így akár fertőtlenítő hatású, kellemes illatú esszenciális olajokkal frissíthetjük fel a lakás levegőjét a párásítással egy időben” – hangsúlyozta Lucza András.

Felmerül a kérdés, mi van akkor, ha véletlenül valaki túlzásba viszi a párásítást? Vagy adott esetben olyan lakásban él, ahol eleve túl magas a páratartalom. Ebben az esetben is érdemes megoldást keresni, mert a túlzott páratartalom kedvez a penészgombák és a házi poratkák szaporodásának. Ezek pedig allergiás reakciókat okozhatnak még akkor is, ha valaki nem allergiás rájuk. A Sencor erre az esetre a páramentesítő készüléket ajánlja, amelyeket be lehet programozni a kívánt páratartalom elérésére. Manapság már léteznek a kínálatban nagy, akár 72 négyzetméteres lakások levegőjének kezelését szolgáló páramentesítők is, amelyek egyszerűen kivonják a nedvességet a levegőből és az így keletkezett vizet gyűjtőedényben tárolják el, amit egyszerűen ki lehet önteni bizonyos időközönként.