Kezdőlap Zenei élet Gautier Capuçon – Emotions

Gautier Capuçon – Emotions

A francia sztárcsellista közkedvelt, ismert melódiákat feldolgozó populáris lemezzel jelentkezik a karácsony előtti lemezpiacon.

A karácsonyi i8dőszak a meglepetésekről szól – és hát meglepő módon kimondottan népszerű dallamokra kihegyezett albummal jelentkezett a napokban a világ egyik jelenlegi legnevesebb gordonkaművésze: Gautier Capuçon. Ugyanis inkább mondanám filmzenés hangulatúnak vagy popzenésnek, mint komolyzenei indíttatásúnak ezt a komolyzenénei albumoknál valószínűleg sokkal szélesebb közönséget megcélzó újdonságot.

A francia sztárcsellista az Erato/Warner kiadásában megjelenő “Emotions” című újdonságán ugyanis ismert zeneművek részleteinek feldolgozásait adja elő: komolyzenei slágerek populáris, vagy éppen popzenei slágerek komolyzenei átiratait gordonkán – alkalmanként zongorával és kamarazenekari kísérettel, esetleg még kórussal is kiegészülve.

Amiképpen azt szép kiállítású, új lemezének címe is jelzi: érzelmekről szól itt minden – mégpedig olyan érzelmekről, melyek Gautier Capuçont Párizshoz, a Montmartre-hoz, illetve annak hangulatához kötik. Mondjuk az én fantáziám nem elég erős ahhoz, hogy a Monti csárdást, Joplin Entertainerét vagy éppen Schubert Ave Mariáját éppen Párizshoz kössem; de példának okán a Humnusz a szerelemről, Fauré Pavanjának, vagy éppen Debussy Holfényének átiratai valóban a franciás millióbe viszik el az erre nyitott hallgatókat.

De hallunk itt még Dvořák, Max Richter, Csajkovszkij, Albinoni, Mendelssohn, Nyman és Piazzolla népszerű dallamaiból készült átiratokat is; sőt Gautier Capuçon csellóján hangzik fel Leonard Cohen Hallelijah című nagy slágere, vagy például az ugyancsak népszerű Una Mattainata.

A párizsi hangulatokon túl sokkal inkább arról szól nekem Gautier Capuçon új albuma, hogy megcsillantsa a gordonkaművész eredeti technikáját, valamint méltó képet adjon sokrétű és felxibilis játékstílusáról. Ez pedig vitathatatlanul ott van minden egyes felvételben, a Párizsi Kamarazenekar, Jérôme Ducros – zongora, és a Notre Dame Székesegyház kórusa társaságában felvett albumon – mely a CD-változat mellett vinyl LP -n is megjelenik.

Komlós József JR