Kezdőlap Karrier Kós Hubert már készülődhet Tokióba

Kós Hubert már készülődhet Tokióba

Az UTE 17 éves tehetsége a 200 méteres vegyesúszásban élete első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte meg csütörtökön, ráadásul megúszta az olimpiai A-szintet is, így ebben a számban ott lehet Tokióban. Edzője, Magyarovits Zoltán szerint, ha Hubert továbbra is olyan ütemben fejlődik, mint az elmúlt egy évben, akkor az olimpián is képes lehet egy kiemelkedő eredményre.  

Klubunk klasszisa tavaly négy ezüstérmet nyert Bakuban, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, idén nyáron pedig úszott már olimpiai A-szintes időt 200 vegyesen a margitszigeti Négy Nemzet Versenyen, de az a viadal nem számított kvalifikációs eseménynek, ellentétben az ezen a héten megrendezett felnőtt országos bajnoksággal. 

Az olimpiai részvételhez szükséges időt már a szerda esti előfutamban megúszta, akkor 1:58.31-el diadalmaskodott, ami több mint egy másodperccel jobb, mint az 1:59.67-es A-szintes határ. Aztán a csütörtök délelőtti döntőben 1:59:01-es idővel nyert, és megszerezte pályafutás első felnőtt magyar bajnoki címét, mégsem volt maradéktalanul elégedett.

„Az előfutamban szerettem volna 1:58 alá menni, mert akkor akár a junior Európa-csúcs is meglehetett volna, ez sajnos nem sikerült, úgy éreztem, a gyorsba nem tudtam már azt az erőt beletenni, amit terveztem – mondta a csütörtöki döntő után Kós Hubert a musz.hu-nak. – Az 1:59.01 reggel nem rossz, de csak annak tudok örülni, hogy megnyertem a bajnokságot. Nyilván még bennem volt a szerdai úszás, ez most 150-ig esett jól, vagy lehet, hogy csak százig, mindenesetre egyértelműen rá kell készülnünk arra, hogy reggel is jól tudjak úszni. Fél év van az olimpiáig, ott az elődöntő és a döntő is reggel lesz, azaz mindenképp rá kell hangolódni arra, hogy akkor legyek képes a maximumra. Hogy mikor leszek elégedett egy verseny után? Majd ha világcsúcsot úszom.””

Kós Hubert edzője szerint teljesen normális, hogy tanítványa egyelőre nem délelőttönként van csúcsformában.

“Az emberi szervezet fiziológiailag délután képes a nagyobb teljesítmény leadására, így nem csoda, hogy az ob-n jellemzően este születtek az A-szintes idők – mondta Magyarovits Zoltán. – Ha Hubi a jövő márciusi felnőtt magyar bajnokságon is első, vagy második helyezést szerez 200 vegyesen, akkor biztosan ott leszünk Tokióban, és a jelenlegi erőviszonyokat látva erre minden esély megvan. Nekünk egyébként jól jött, hogy most kellett megúszni az A-szintet, nem az idei országos bajnokság eredetileg tervezett időpontjában, márciusban, mert a versenyzőm olyan korban van, hogy néhány hónap alatt is nagyokat tud fejlődni.”

Az UTE úszója nemcsak 200-, hanem 400 méteres vegyesúszásban is szeretne ott lenni a jövő évre halasztott olimpián. Ezen a távon most negyedik lett az országos bajnokság, és nem úszta meg az A-szintet, ám edzője szerinte erre is lesz esélye a jövő márciusi ob-n. A szombaton záruló országos bajnokságot kiváló úszónk egy 100 pillangón szerzett bronzéremmel fejezte be.

“Három úszásnemben képes klasszisteljesítményre, háton és gyorson is dobogós lehetne a magyar mezőnyben. Ha továbbra is olyan ütemben fejlődik, mint az elmúlt egy évben, akkor 200 vegyesen ott lehet Tokióban a legjobbak között” – tette hozzá Magyarovits Zoltán.

fotók: Derencsényi István