Kezdőlap Zenei élet Magic Mozart – Equilbey

Magic Mozart – Equilbey

Varázslatos Mozart: hirdeti Laurence Equilbey szép kiállítású Erato/Warner lemezének címe – és a francia karmesternő valóban egy varázslatos Mozart-műsort állított össze válogatott előadóival.

Mozartot – pontosabban Mozart operáit ünnepli Laurence Equilbey és együttese: az Insula Orchestra új megjelenésén. A zenekar és karmestere életében korábban is kiemelt helyet betöltő klasszikus szerző ezúttal operáin keresztül kerül a középpontba, mégpedig korunk olyan ismert énekeseinek közreműködésével. mint: a szoprán Sandrine Piau és Jodie Devos, a mezzoszoprán Lea Desandre, a tenor Loïc Félix és Stanislas de Barbeyrac, valamint a bariton Florian Sempey.

Együttesen vállalkoztak arra, hogy az idei Festival Mozart Maximum alkalmából egy olyan kvázi best of válogatást készítenek Wolfgang Amadeus Mozart operáiból, mely nemcsak leghíresebb áriáit gyűjti egybe, de egyben egy másfajta rálátást is kínál a jól ismert melódiákra – és mellette Mozart korára és személyiségére is.

Mozart itt reprezentált híres nagyoperái: úgymint A varázsfuvola, a Figaro házassága, a Don Giovanni, a Szöktetés a szerájból, és a Cosi fan tutte mellett ugyanis a Bastien és Bastienne és a La Finta semplice című korai operákból is hallunk áriákat – egy kicsit nyitva a gyermek zseni hagyatéka felé is.

Mellettük pedig a vidámságra és akár a zenei tréfákra is mindig kész Mozartról is kapunk némi adalékot az olyan dalokon keresztül, mint a Pantalon és Colombine, a Der Stein der Weisen, vagy a Vorrei spiegarvi. A zenei közjátékokban pedig az operai nyitányok és szimfóniák mellett olyan kisebb gyöngyszemek részletei is elhangzanak, mint a Gallimathias Musicum és a Zene egy pantomimhez.

Laurence Equilbey egy egészen magával ragadó műsort hozott létre zenekarával és szólistáival. Ezúttal is fel kell, hogy kapja a fejét a hallgató azokra a finom, és az ismert rutintól eltérő megközelítésekre, melyeket tőle és énekeseitől hallunk.

Az Insula Orchestra szépen, plasztikusan, áttetszőbb zenei szövetbe ágyazott korhű megközelítéssel prezentálja a zenei keretet, a tempók frissek, még a nagy tuttik tiszták, a lírai részek magával ragadók, szólóhangszereseik is kiemelkedőek.

Laurence Equilbey rengeteg ötletet visz az unásig ismert áriákba és zenei részletekbe, és ebben az évtizedek óta már sztárként ismert Sandrine Piau mellett korunk születőben levő új francia operaénekes-csillagai: Lea Dessandre, Jodie Devos, Loïc Félix, Stanislas de Barbeyrac, és Florian Sempey is igazán remek partnerek. Új színeket fedezhetünk fel, és egyaránt kiemelkedő zenekari és énekes-produkciókat hallunk ezen a közel nyolcvan perces pazar tűzijátékot tartogató albumon.

Komlós József JR