Kezdőlap Egészség Megvalósított beruházásokkal ünnepelték Tabdi 70 éves jubileumát

Megvalósított beruházásokkal ünnepelték Tabdi 70 éves jubileumát

A Kiskőrös szomszédságában található, több mint 1000 főt számláló, folyamatosan fejlődő Tabdi idén ünnepelte önállóvá válásának 70. évfordulóját. Fábián Sándor polgármester – aki folyamatosan azon fáradozik, hogy az itt lakók számára még élhetőbbé tegye a falut – sajnálja, hogy nem sikerült rendezvényekkel is emlékezetesebbé tenni a jubileumi évet, de úgy véli, hogy a rengeteg megvalósított, nagy volumenű beruházással mégis méltó módon ünnepelték meg a jeles évfordulót.

Korszerűsített egészségház

Ahhoz, hogy még több fiatal család telepedjen le Tabdin, infrastrukturális fejlesztéseket kell megvalósítani a faluban. Az idei évben egy 28 millió forintos TOP forrás felhasználásával megtörtént a háziorvosi rendelő és szolgálati lakás energetikai korszerűsítése, valamint egy új fogorvosi rendelő felépítése is. A Magyar Falu Program támogatásának köszönhetően a két rendelőintézetbe beszereztünk különböző modern eszközöket, köztük egy komplett fogászati berendezést, egy röntgent, valamint egy fogorvosi széket. Az épület udvarát, amelyhez 500 négyzetméteres parkoló is tartozik, 10 millió forintos saját forrásból újítottuk meg.

Infrastrukturális beruházások

Szerencsére a beruházásainkat nem érintette a vírusválság, így sikerült előre lépnünk az infrastrukturális fejlesztések vonatkozásában is. Belügyminisztériumi pályázattal a Vasút utca második felére és a Táncsics utca megújítására 20 millió forint támogatást nyertünk, ezt jelentős önerővel is sikerült kiegészítenünk, így a két utca együttesen 900 méter hosszú aszfaltot kaphatott. Leaszfaltoztuk továbbá a teljes Rákóczi utat, és a Jókai dűlőt 220 méter hosszan. Egy régi hiány pótolva, egy TOP-os pályázat segítségével egy közlekedésfejlesztési pályázatnak köszönhetően, gyalogos-átkelőhelyet létesítettünk a Dózsa György út és a Kossuth utca találkozásánál. A beruházás egyben egy település­arculati változást is hozott, itt 120 méter hosszan kialakítottunk egy új forgalmi rendet, amely a gyalogosok számára az eddiginél biztonságosabb közlekedésre ad lehetőséget, erre a falu 42 milliót költhetett a projekt során.

A jövő záloga: saját forrásból megvalósított óvoda-fejlesztés

Tavasszal a pandémia miatt be kellett zárniuk az óvodát, és ekkor döntött úgy az önkormányzat, hogy saját forrásból korszerűsítjük az intézményt, mert a falu népességmegtartó erejét egy jó óvoda mindenképpen erősíti. A projekt során az óvoda régi fűtését padlófűtés váltotta fel, a parkettát pedig laminált padlóra cseréltük. Megújítottuk a vizesblokkot és modern tálalókonyhát alakítottunk ki. Az eszközbeszerzés keretében pedig új játékokat, szőnyegeket, függönyöket vásároltunk. A beruházás összköltsége 25 millió forint volt, és a fejlesztésnek köszönhetően ma már Tabdi legkisebb gyermekei egy igazi, XXI. századi igényeket kielégítő óvodába járhatnak.  

Javában tart az Ipari Park kialakítása

A nyolchektárnyi iparterület kialakítása is a vége felé közeledik. A Vidékfejlesztési Program segítségével megtörtént a falut elkerülő 1 kilométeres ipari út kialakítása, majd ezt követően kiépítettük a víz-, a gáz-, a szennyvíz- és az áramvezetékek rendszerét is. Már négy komoly érdeklődő cég jelezte letelepedési szándékát az Ipari Parkban, ahol ezek a vállalkozások helyi munkaerőt fognak alkalmazni. Terveink szerint 2021 közepén várható a projekt befejezése.