Kezdőlap Események Önkormányzati épület energetikai korszerűsítése Újteleken

Önkormányzati épület energetikai korszerűsítése Újteleken

Fontos beruházásra került sor a Kalocsai Sárköz egyik kisebb településén, Újteleken, ahol a közelmúltban megtörtént a helység „szíveként” funkcionáló Községháza teljes felújítása.

Megvalósított programok, fejlesztések

Januárban folytattuk a Magyar Falu Program keretében 2019-ben megkezdett beruházások megvalósítását. A temető fejlesztésére 5 millió forint támogatást nyertünk, amiből 240 méteren megújítottuk a temető útjait – nyilatkozta Simon Sándor Róbertné, a 392 lakost számláló Újtelek polgármestere. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány által kiírt 2019-es pályázaton közel 20 millió forint támogatást nyertünk, amiből megtörtént a Béke, a Jókai és az Ady utca járdáinak felújítása. Hét település részvételével Újteleken is lezajlott egy mentor program, amely keretében egyéni fejlesztési tervek kidolgozásával a hátrányos helyzetű munkaerő piacra történő integrációját segítettük, de a helyi kis közösségek társadalmi szervező szerepének megerősítésére, valamint a vidék megtartó  képességének erősítésére is szerveztünk rendezvényt. A márciusban lezárult projekt tartalmazott továbbá eszközbeszerzést, és oktatást is. A világ járvány első hullámának megjelenésekor Újteleken is betartottuk a védekezési instrukciókat. Az önkormányzat épületében a személyes ügyfélfogadást szüneteltettük, de a munkát nem fejeztük be, hiszen több olyan pályázatot is elkészítettünk, és határidőre benyújtottunk, amelyek végül a sikeres elbírálás után nyertessé váltak.

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

Újtelek Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be még 2018-ban a TOP-3.2.1-16-BK1 – „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” című felhívásra. A Községháza egy többfunkciós épület, amelyhez nemcsak a Polgármesteri Hivatal tartozik hozzá, hanem ebben az épületben találhatóak a Könyvtár, az Orvosi rendelő, a falugondnoki szolgálat, a házi segítséget nyújtó szolgálat, és a családsegítő szolgálat iroda helyiségei is. A közel 400 négyzetméteres épület így gyakorlatilag a település „szíveként” működik. A Községházán megvalósuló beruházás során megtörtént az épület födémszigetelése, a pincefödém szigetelése, a nyílászárók cseréje, a teljes fűtéskorszerűsítés, valamint a teljes külső szigetelés is. A több mint 42 millió forintos vissza nem térintendő uniós forrás keretében teljesen megújult a Polgármesteri Hivatal és a kapcsolódó létesítmények, amelyek energiatakarékosan és költséghatékonyan működhetnek tovább. A projekt megvalósítása hatalmas jelentőségűnek számít a település életében, mert Újtelek minden lakója igénybe veszi az itt nyújtott szolgáltatásokat.

Hiánypótló rendezvény

A szeptember végén esedékes szüreti felvonulás időpontjára szerveztünk egy olyan eseményt, ahol az elmaradt rendezvényeink – az idősek napja, gyermeknap, falunap – egy-egy elemét valósítottuk meg. A jó hangulatú rendezvényen minden kilátogató találhatott a számára megfelelő ideális programot.

Jövőbeli tervek

A jövő esztendőre vonatkozó legfontosabb célkitűzésünk, hogy a megváltozott pénzügyi helyzetünkhöz mérten is biztonságos gazdálkodással végezzük el a feladatainkat. Áthúzódó beruházásként szeretnénk megvalósítani azokat a pályázatokat, amiket még idén sikerült megnyernünk. A Magyar Falu Program keretében elnyert újabb 5 millió forintból tavasszal folytatódik a temető felújítása illetve a játszótér felújítása, bővítése szintén 5 millió ft-os támogatással ugyancsak megtörténik. Újteleken még nincs megoldva a keletkező szennyvíz elhelyezése, ezért június végén – közel 200 millió forint értékű igénnyel – benyújtottuk a Vidékfejlesztési Program keretében kiírt, a szennyvíz-kezelésre vonatkozó pályázatunkat. A projekt jelenleg az elbírálási szakasznál jár, amennyiben nyertessé válik, reményeink szerint jövőre elindulhat a beruházással kapcsolatos közbeszerzési eljárás, ill. a beruházás.