Kezdőlap Zenei élet Simon Géza Gábor: Szösszenetek a jazz- és hanglemeztörténetből

Simon Géza Gábor: Szösszenetek a jazz- és hanglemeztörténetből

Igazán személyes, összegző jellegű kiadvány a Gramofon könyvek sorozatban megjelent 450 oldalas vaskos kötet – mely a kezdetektől napjainkig foglalja össze a nemzetközileg is elismert zene- és hanglemez történész: Simon Géza Gábor munkásságát.

A „Szösszenetek a jazz- és hanglemeztörténetből” nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy egyfajta keretbe gyűjtse a nemzetközileg is elismert zene- és hanglemeztörténész: Simon Géza Gábor munkásságát a kezdetektől napjainkig.

A szerző nagy ívekben gondolkodik, széles látókörű szakember, aki komoly szerzői munkásságot tudhat maga mögött. Korábban már írt a magyar jazztörténetről, több könyvben is megemlékezett a magyar zene és a jazz nagyságairól, kutatta a jazz és a társművészetek kapcsolatát, összefoglalta a magyar hanglemezgyártás diszkográfiáját; s ezek mellett egyéb témákat feldolgozva számos könyvet és albumot megjelentetett – alkalmanként szerzőtársaival is kutatva egy-egy területet.

A sok ezernyi cikkből, tanulmányból és a vele készült interjúkból összegyűjtött válogatás több mint félszáz magyar és német nyelvű sajtótermékben jelent meg eredetileg. Emellett számos konferenciaszöveg, CD-füzet szövege, eddig csak az interneten megjelentetett írás is szerepel a könyvben.

A Szösszenetek cikkei 1967-től 2016-ig íródtak – a könyvben általában a megjelenési időrendet követik, illetve a mostanáig publikálatlan anyagok esetében a megírás dátuma a besorolás alapja. A kötetben összegyűjtve először jelennek meg az eltelt fél évszázadban Simon Géza Gábortól megrendelt, de végül valamilyen okból meg nem jelent cikkek.

A könyvet tanulmányok, előadások, a szerzővel készített interjúk, valamint a Simon Géza Gábor által producerként, szerkesztőként megalkotott több mint 200 hanghordozó címsoros diszkográfiája és válogatott bibliográfia egészíti ki. Nem hiányzik a hasonló összefoglaló jellegű művek kötelező kelléke, a névmutató sem – a jazzrajongók, hanglemezgyűjtők számára különösen érdekes olvasmányból.