Kezdőlap Zenei élet Stolen Time – Rajk Judit

Stolen Time – Rajk Judit

A XX. század és a XXI. századelő neves magyar zeneszerzőinek műveit hallgathatjuk meg Rajk Judit énekművész előadásában a Hungaroton új megjelenésén.

A háromszoros Artisjus-díjas oratórium-, dal- és kamaraénekes Rajk Judit Stolen Time című albuma a művész gazdag repertoárjának egy kis részét rögzíti: a közelmúlt és a jelen kortársainak magyar kompozícióit.

Az album előadója: Rajk Judit tudottan kötődik Kodály munkásságához: 2013 óta a Kecskeméti Kodály Intézet professzora. Ennek ismeretében szinte magától értetőik, hogy az album gerincét Kodály Zoltán művei alkotják. Mónár Anna, Kádár Kata, és Fáj a szívem című ismert népballadái mellett négy további népdalát is vonószenekarra meghangszerelve halljuk Rajk Judit altszólóival a Magyar népzene sorozatból: Egy kicsi madárka, Tücsöklakodalom, Zöld erdőben, és Dudanóta.

Mellettük felcsendül még Jeney Zoltán gregorián hatású rövid, rezignált lamentációja: az Én imádottam a kereszt tövébe hullva… – valamint három további kortárs darab is.

Balogh Máté érzékeny gyermekgyászdalként formálta meg a Mahler „Kindentotenlieder” című sorozatából ismert német szövegű Rückert verset: Wenn mein Mütterlein; valamint egy török nyelvű, tizenkét makámból álló kompozíciója is elhangzik is felcsendül itt: Karşılıklı konuşma címmel.

A másik kortárs zeneszerző. Dukay Barnabás pedig egy nagyszabású monódiát komponált Keresztes Szent János spanyol nyelvű szövegére: …az enyém, és értem van… címmel.

„A felvételen szereplő műveknek – bár alapjaikban eltérnek – van egy közös pontja: bátran és egyedi módon használják a múlt egy-egy kis szeletét, akár ténylegesen, akár csak inspirációs elemként – előadóként pedig az a kihívás, hogy miként tegye hozzá ehhez a „múlthoz”, a tradíció idejéhez a maga tempóját.” – mondta el összegző albuma kapcsán az előadó-művésznő.

Rajk Judit dús, kifejezésteli, mély alt hangja remekül illik e kompozíciókhoz, szuggesztív átéléssel jeleníti meg az egyes karaktereket. A Budapesti Vonósok Alessandro Cedrone vezényletével, valamint a szólisták – Szalai András – cimbalom, Varga Oszkár – hegedű, Horia Dumitrache – klarinét, Vámos Marcell – cselló, és Balogh Máté – dob – remek partnerek ebben.

Komlós József JR