Kezdőlap Zenei élet Új zenei podcast indul Szelektív Hallás néven, az első adás vendége Marsalkó...

Új zenei podcast indul Szelektív Hallás néven, az első adás vendége Marsalkó Dávid

Hetente egy új epizód, a korábbiaknál is kevésbé mainstream témák, minden eddiginél személyesebb beszélgetések: ezt ígéri Sajó Dávid december 29-én induló podcastje, amely mögé a Universal Music Hungary állt be állandó partnerként.

„Egy hosszabb beszélgetés sokkal intimebb, korrektebb és tágabb képet ad egy-egy vendégről, mint egy írott mélyinterjú. Itt nem lehet utólag kivetetni részeket, vagy panaszkodni, hogy túl klikkhajhász lett a cikk címe. Egy podcastben egy vendégtől azt hallja és úgy a hallgató, ahogy az valóban elhangzott. Ráadásul a podcasthallgatás ma már alap háttértevékenység: szívesebben  hallgat meg valaki egy részt mosogatás közben ahelyett, hogy elolvasson egy 30 ezer karakteres cikket ugyanabban a témában. Újságíróként is azt tapasztalom, hogy a podcast átvette a klasszikus interjúk szerepét” – mondja a Szelektív Hallás szerkesztő-műsorvezetője, Sajó Dávid.

A műsor ötlete egyébként egy házibuliban született meg, és rántottakészítés közben öltött pitchelhető formát: „Először csak azon szomorkodtunk, hogy mi lesz a Stenk podcasttel az indexesek távozása után. Pár nappal később pedig felvillant a kis villanykörte a fejemben, hogy sublabelként simán csinálhatnánk egy podcastet is, mélyinterjúkkal, zeneipari áttekintésekkel, és hogy Dávid szerkesztői közreműködésével kiegészülve mennyire hiánypótló lenne a végeredmény” – mondja Makumi Kamau, aki Fodor Máriusszal együtt a Banana Records vezetője, és ők a Szelektív Hallás producerei is. Így jött az ötlet, hogy a projekttel felkeressék a Banana anyakiadóját, a Universal Music Hungaryt, akik nagyon nyitottan álltak a közös munkához.

„Zenei kiadóként fontos missziónk, hogy a hazai előadók minél több platformon jelenhessenek meg: úgy gondoljuk, hogy az idei év után erre most minden eddiginél nagyobb szükség van. Emellett Dáviddal természetesen már többször dolgoztunk együtt interjúkon, klippremiereken, illetve a korábbi podcastjét is gyakran hallgattuk, egyrészt a vendégek, másrészt az egyedi stílusa miatt. Éppen ezért nem volt kérdés számunkra, hogy igent mondunk-e, amikor Kamáék megkerestek minket azzal, hogy mit szólnánk, ha a műsor főtámogatója a UMG Hungary lenne” – mesél Peremenczky Krisztina, a kiadó magyarországi cégvezetője arról, hogy miért volt számukra egyértelmű, hogy beállnak egy még csak induló műsor mögé.

A Szelektív Hallás a témákat illetően szabadabb lesz: a mélyinterjúk mellett elemzések, összefoglalók, „kibeszélők” is lesznek, illetve nemcsak a hazai előadókról, hanem nemzetközi megjelenésekről is több szó esik majd.

Formátuma indexes elődjéhez hasonló, viszont az új sorozatban a beszélgetések egy részéhez videó is készül. Az interjúk intimitására a környezet is rásegít, hiszen a műsorvezető saját lakásába hívja vendégeit, itt készülnek a podcast felvételei. (A házi stúdió felszereléseinek egy részét a Lenovo, a Samsung és a Sennheiser biztosította.)

Az új epizódok heti rendszerességgel kerülnek fel Spotifyra, Apple Musicra és YouTube-ra.

Aki viszont a régi és az új podcastben is biztos pont, az a műsorvezető, Sajó Dávid. „Tisztában vagyok vele, hogy mennyire megosztó tudok lenni ebben a közegben, és szeretnék erre még jobban ráerősíteni azzal, hogy teret adok a párbeszédnek, és belemegyek olyan kényesebb kérdésekbe is, amik egy cikkbe sokszor nem férnek bele. Azt vettem észre, hogy a zenészek őszintén megnyílnak bármilyen témában, ha érzik, hogy a kérdezőt tényleg érdekli, és kapnak időt arra, hogy kibontsák a gondolataikat. Erre a célra egy egy-másfél órás podcast szerintem jobban megfelel, mint egy sima interjú: remélem, ezt a hallgatók is így gondolják majd” – mondja.

A Szelektív Hallás első adása december 29-étől elérhető, a vendég Marsalkó Dávid (Halott Pénz) lesz. Friss infók a műsor Facebookján és Insta-oldalán, a teasert pedig itt tudjátok megnézni.