Kezdőlap Adomány Virágok Aranya Családi Méhészet: Egy évtizede készítenek aranyló nektárt

Virágok Aranya Családi Méhészet: Egy évtizede készítenek aranyló nektárt

A méhészettel és méztermeléssel foglalkozó dömsödi Virágok Aranya Családi Méhészet vezetője, Ács Gyula éppen 10 esztendeje kezdett bele ebbe a gyönyörű tevékenységbe. A Kiskunsági Nemzeti Parki Termék védjegyét a vegyes virágmézükkel kiérdemlő, a vásárlók körében népszerű vállalkozásnál büszkén tekintenek arra, hogy az általuk termelt kiváló minőségű méz nem csak finom, de rendkívül egészséges is.

Egy évtizede készülő aranyló nektár

2010-ben kerültem ebbe a csodálatos szakmába, ahol jelenleg 60 méhcsaláddal gazdálkodom. Az állomány egyik fele a Szomor gazdaság szürkemarha legelőjén található, ahol a méhek röpkörzetén belül minimális a nagyüzemi növénytermesztés. Itt a szorgos rovarok vegyszermentes legelőkön és kaszálókon gyűjthetik a be a folyamatosan változó virágkínálatból az aranyló nektárt. A másik 30 méhcsaláddal pedig vándorméhészetet folytattam idáig, vagyis kaptárjaimat költöztettem az éppen aktuálisan virágzó gyűjtési területre. Az elmúlt időszakban azonban bebizonyosodott, hogy amelyik állomány fixen le van telepítve ezeken a Natura 2000-res területeken, ott sokkal kevesebb munkával is egészségesebb az állomány, mint amelyiket költöztetem a virágok virágzása igénye szerint. Azt tervezem, hogy jövőre keresek egy a Natura 2000-res hasonló területet, mert ott megdöbbentően jobb a termelési eredmény, és feladom a vándorlást.

Folytatódhat a családi tradíció

Színes a termékpaletta, amelyen akácméz, repce méz, napraforgó méz, és vegyes méz egyaránt megtalálható. Szerencsére népszerűek a termékek az egészség és környezettudatos vásárlóink körében, aki nagyon elégedettek a Virágok Aranya mézeivel. Igazából hobbi szinten készítem a mézeket, a gyermekeim kedvéért csinálom ezt az egészet, hiszen az egyik lányom szívbeteg, és kérdéses, hogy a későbbiek folyamán milyen munkát tud majd ellátni. A természet viszont mindig is érdekelte, ezért jövőre már szeretne pár méhcsaládot, hogy a saját elképzelései szerint végezze ezt a gyönyörű feladatot.

Ács Gyula

Dömsöd
E-mail: [email protected]
Fb: Virágok Aranya