Kezdőlap Kiemelt 3 EMBERCSEMPÉSZ ÉS 28 HATÁRSÉRTŐ

3 EMBERCSEMPÉSZ ÉS 28 HATÁRSÉRTŐ

A Bács-Kiskun megyei rendőrök őrizetbe vettek három szír állampolgárságú, német tartózkodási engedéllyel rendelkező férfit, akik több mint két tucat illegális migránst akartak Nyugat-Európába juttatni.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság járőrei – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályától kapott információk alapján – 2021. január 10-én 3 óra 35 perckor a megyeszékhelyen megállítottak egy személykocsit, valamint egy szorosan mögötte közlekedő kisteherautót.

A járművek sofőrjei, valamint a teherautóban elől ülő utas német tartózkodási engedéllyel igazolták magukat. A gépjármű átvizsgálása során a járőrök további 28 külföldit találtak a raktérben, akik ugyan szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint a német tartózkodási engedéllyel rendelkező szír állampolgárok a 28 határsértőt Nyugat-Európába akarták csempészni.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai a három férfi ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomozást rendeltek el. Kihallgatásukat követően az őrizetbe vételükről határoztak, és előterjesztést tesznek a letartóztatásuk indítványozására.

A teherautó rakterében talált, több mint két tucat illegális migránst meghallgatásukat követően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.