Kezdőlap Események Egyre többen választják a Disztl bioborokat

Egyre többen választják a Disztl bioborokat

Kiskőrösön Disztl Gábor a bioborok készítésében látja a jövőt. Kizárólag természetbarát eljárásokkal, minőségi alapanyagokkal dolgozik, hozzáadott magas szakértelmével minden évben díjazott borai születnek.

Nagyapja és édesapja nyomdokain haladva Disztl Gábor a 2000-es években indította útjára a Disztl Borgazdaságot. Kiskőrösön 4,5 hektár területen gazdálkodik, az ültetvényeken Kékfrankos, Kékoportó és Cserszegi Fűszeres szőlőtőkék találhatók.

Az első években a borgazdaságában a termelői borokra helyezte a hangsúlyt, majd 2013-ban váltott, és ökológiai termesztés-technológiával a bioborok készítését állította fókuszba. A pincészete elnyerte a bio minősítést.

– Mindig is foglalkoztattak a természetes eljárások, fontosnak tartom a környezetvédelmet is. Őseink, így nagyszüleim sem használtak a szőlőtermesztés, majd a borkészítés során műtrágyákat, különböző felszívódó szereket, növekedés szabályzókat, szaporítóanyagokat, színező- és festékanyagokat, tartósítószereket, ezek ugyanis szermaradványokat hagyhatnak a borban, ezzel rontva annak minőségét. A borkészítés során is csak a természetes alapanyagok jöhetnek számításba, így érve el a természetközeli ízeket. Az átállás nem volt nehéz, csak fejben kellett átgondolni, hogy mit és hogyan – tette hozzá Disztl Gábor.

Az ökológiai termesztéstechnológiával készült Disztl borok minősége rendkívül jók, melyet a borversenyek eredményei is igazolnak. Minden évben számos megméretésen indulnak, és arany-, ezüst vagy bronzérmeket hoznak el. Egyre több olyan regionális és országos versenyt hirdetnek, ahol van önálló biobor kategória, de a legtöbbször a hagyományos eljárással készült nedűk között méretnek meg.

A Disztl Borgazdaság szortimentjében vörös-, fehér- és rozé borok egyaránt megtalálhatók. A pincészetben éves szinten 250 hektoliter bor készül, melynek jelentős része palackozott formában kerül az asztalokra, de termelői borkimérésben is kaphatók.

– Minden év nagyon különleges és tanulságos. Mindig tanulok valami újat a biobor készítése kapcsán. Örömmel látom, hogy boraim ízlenek a fogyasztóknak. A visszajelzések nagyon pozitívak. Nemcsak az ízvilágot tekintve, hanem a hatását is. Már többen mondták: egy-egy kellemes esti borozás után, másnap ugyanolyan üdék, a biobortól ugyanis nem fáj a fejük, nem lesznek másnaposak tőle – jegyezte meg a neves borász.

Disztl Gábor az őszi szüret kapcsán elmondta: elégedett a terméssel, jó évjáratra számít. A tavaly tavaszi nagy esőzések miatt a termés mennyisége alacsonyabb lett, de a fürtök nagyon szépek, kifejlettek, nagy szemű bogyósak voltak, így bízik benne, hogy minőségi alapanyagul szolgálnak majd a 2021. évi bioborokhoz.

Disztl Gábor
6200 Kiskőrös, Hrúz Mária utca 22.

Tel. 06-30/347-44-94

e-mail: [email protected]