Kezdőlap Egészség Gerincsérv tünetei és nyaki gerincsérv tünetei – lehet, hogy csak egy szimpla...

Gerincsérv tünetei és nyaki gerincsérv tünetei – lehet, hogy csak egy szimpla derékfájással kezdődik

Ön is ismer valakit, aki küzd, vagy küzdött már gerincsérvvel? A sokakat, főleg időseket érintő betegség közszájon forgó elnevezése valójában gyűjtőnév, hiszen minden, porckorongsérvvel kapcsolatos probléma, kisebb-nagyobb fájdalom, erősödő derékfájás ebbe a kategóriába tartozik, és a szervezetben számos ponton jelentkezhet. Leggyakrabban a derékban és a nyakban, ritkább esetben a hátban is előfordul. A gerincsérv nem más, mint a csigolyák közötti porckorong kitüremkedése, amelyek eredeti feladata a gerinc rugalmasságának biztosítása és a csigolyák közötti kapocs megteremtése. Ha a porckorongban lévő zselés anyag kitüremkedik vagy kiszakad, akkor nyomni kezdi az idegeket. Ez rendkívüli fájdalommal jár, ami jelentkezhet nyilalló hirtelenséggel – például bemelegítés nélküli sportolás, túl nagy teher megemelése esetén – vagy fokozatosan erősödővel, ami a túl sok ülőmunka évtizedes következménye is lehet.

A gerincsérv első tünete gyakran a derékfájás, illetve nyaki gerincsérv esetén a nyakból a vállak és a végtagok felé sugárzó, akár változó erősségű fájdalom, amihez zsibbadás, elesettség érzés, izomgyengeség is társulhat. A tünetek megjelenése esetén érdemes azonnal orvoshoz fordulni. A páciensre súlyos esetben komoly műtét vár, amelyet gyakran gyógytorna előz meg, vagy helyettesít.A gerincsérv és a nyaki gerincsérv tüneteinek megjelenése elsősorban attól függenek, hogy a szervezetben mely pontján kerülnek nyomás alá az idegek. A fájdalom intezitása a nyomás erősségétől függ. Gerincsérv torna és gerinctorna gyakorlatok, nyaki gerincsérv tornaA diagnózis felállítása és az alapos állapotfelmérés után a terápia leggyakrabban szakember által összeállított és vezetett gyógytornával kezdődik. Az egyik legismertebb technika az elsősorban derék- s nyakfájósoknak összeállított Mckenzie-módszer, amelynek célja, hogy a porckorong visszaálljon eredeti helyére. A gerincsérv gyógytorna részeként alkalmazott gyakorlatsor 7-7 elemből áll a derékra és nyakra, amelyet a páciens számára legideálisabb módon személyre szabnak.

A gyógytorna részeként hatásos a kineziotape-szalag viselése is, emellett gyakran szükség van olyan idegmobilizációs gyakorlatokra vagy funkcionális gyógytornára, amely segít az izmoknak, idegeknek a visszarendeződésben, hogy ne váljon a szervezet és az idegrendszer számára automatikussá a korábban a fájdalom miatt felvett aránytalan gerinc- vagy térdterhelés. A gerincsérv torna gyakorlatok közé tartozik az ún. manuálterápia is, ami a betegség korai szakaszában képes a folyamatok visszafordítására. A manuálterápiás szakember a sérült blokkokra koncentrálva állítja vissza a csigolyák megfelelő statikáját. Fontos tudni, hogy a gerincsérv kezelése mellett mindenképp javasolt az életmódváltás is: a rendszeres, de nem túlzásba vitt testmozgás és a megfelelő, rostban gazdag táplálkozás, valamint az ülőmunka kerülése.Fontos megemlíteni a nyaki gerincsérv nyújtását is, amit bárki könnyen és egyszerűen megtanulhat és alkamazhat.

Ha napjában néhányszor hátrahúzza a vállait, zárja a lapockákat, behúzza a hasát, kihúzza magát, ügyel a helyes testtartásra (fejtetővel felfelé nyújtózva, vállat és állat hátrahúzva, gerincet egyenesítve, nyakat nyújtva anélkül, hogy közben a fej előrebiccen), vállkörzéseket, váltott karral nyújtásokat végez, máris sokat tett gerincéért!

Gerincsérv műtét

Bár a porckorongsérveknek mindössze 10%-a az, amely műtéti eljárással végződik, fontos kitérni erre az eshetőségre is. Ha a betegség előrehaladottságának állapota, vagy egyéb tényezők – pl. a beteg életkora – indokolja a műtéti beavatkozást, az orvosnak kötelessége tájékoztatni a beteget a műtét típusáról. Többféle gerincsérv műtét létezik, amely függ a sérv elhelyezkedésétől, súlyosságától, a beavatkozás mértékétől és a beteg általános egészségügyi állapotától. A gerincsérv műtét komoly orvosi beavatkozás, amely hosszú – általában 6 hétnyi – rehabilitációs időszakot von maga után, még endoszkópos műtéti eljárás esetén is.https://osimagnezium.hu/gerincserv-es-tunetei/…

Forrás: Egészség kuckó Facebook oldala