Kezdőlap Európai Parlament Baritz Laura Domonkos-rendi nővér valamint az Oltalom Karitatív Egyesület kapták idén az...

Baritz Laura Domonkos-rendi nővér valamint az Oltalom Karitatív Egyesület kapták idén az Európai Polgár díjat Magyarországon

Baritz Laura Domonkos-rendi nővér valamint az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díj magyar díjazottjai 2020-ban. Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan, kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

A magyar díjazottak:

Az Oltalom Karitatív Egyesületet a lelkileg és szociálisan elhagyott, kiszolgáltatott vagy veszélyeztetett élethelyzetben levő különféle társadalmi rétegek, csoportok, és egyének (hátrányos helyzetű gyermekek, hajléktalanok, katasztrófa által sújtottak, szegények, betegek és magányosok) együttérző, segítőkész támogatására hozták létre 1989-ben. Az egyesület célja a rászoruló, a társadalom perifériájára jutott embereknek anyagi, természetbeni és lelki támogatása, valamint a közvélemény figyelmének és szolidaritásának felkeltése.

Tevékenységük – többek között, a teljesség igénye nélkül – felöleli a szociális és utcai szociális munkát, a családgondozást, az élelmezést, a természetbeni és anyagi segélyezést és az egészségügyi ellátást; a lelki gondozást és a jogi segítségnyújtást, valamint a munka-terápiát, a magyarországi etnikai kisebbségek és a határon túli magyarság segítségével kapcsolatos tevékenységeket és a gyermekvédelmet.

Az Oltalom Karitatív Egyesületet MOLNÁR Csaba európai parlamenti képviselő (DK, S&D) terjesztette fel a díjra.

Baritz Laura nővér a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) posztgraduális esti gazdasági képzés egyik alapítója és szakfelelőse a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Emberközpontú gazdaságot tanít a Budapesti Corvinus Egyetemen tárgyfelelősként és szervezőként. Alapítója a Keteg Oikonomia Intézet Alapítványnak.

A Domonkos-rendi szerzetesnővér széles közönséghez juttatja el az etikus gazdaság és a fenntartható fejlődés témáját, képviselve az EU Alapjogi Chartájában foglalt értékeket. A nővér, sokrétű és szerteágazó tudományos munkája mellett saját műsorral rendelkezik a Mária rádióban, tagja volt a magyar Fenntartható Fejlődés Tanácsának, és számos tudományos publikáció gazdája. Integráló személyisége által olyan találkozások és párbeszédek jönnek létre, amelyek nélküle nem valósulnának meg.

Baritz Laura nővért HÖLVÉNYI György európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP, EPP) terjesztette fel a díjra.

A tagállami díjazottakat február 9.-én választotta ki az Európai Polgár díj Kuratóriuma.