Kezdőlap Kiemelt EMBERCSEMPÉSZÉS GYANÚJÁVAL VETTÉK ŐRIZETBE

EMBERCSEMPÉSZÉS GYANÚJÁVAL VETTÉK ŐRIZETBE

A Bács-Kiskun megyei nyomozók azzal gyanúsítják az ukrán férfit, hogy 11 illegális migránst akart Ausztriába szállítani.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának munkatársai 2021. február 22-én 15 óra 55 perckor őrizetbe vettek egy 23 éves ukrán állampolgárt.

A gyanú szerint a férfi segítséget nyújtott 11 külföldinek abban, hogy az illegális határátlépésüket követően Magyarországon keresztül Ausztriába jussanak. Ennek érdekében egy személygépkocsival szállította a magukat szír és iraki állampolgárnak valló határsértőket. Mikor a jármű gyanússá vált a rendőröknek, a sofőr a személygépkocsit Baján hátrahagyva elmenekült, de őt később az egyenruhások elfogták és előállították.

A járőrök az illegális migránsokat még a jármű közelében feltartóztatták. A külföldiek sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért meghallgatásukat követően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A nyomozók előterjesztést tesznek az embercsempészés bűntette miatt őrizetben lévő gyanúsított letartóztatásának indítványozásra.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.