Kezdőlap Kiemelt HŐLEADÁS ENERGIATAKARÉKOSAN

HŐLEADÁS ENERGIATAKARÉKOSAN

Hogyan működnek a fűtőtestek?
A hőleadók, vagy köznapi nevükön fűtőtestek feladata, hogy a fűtőberendezés által megtermelt hőenergiát átadják a helyiségeknek sugárzással és/vagy konvekcióval. Ez esetben maga a fűtőtest környezetében elhelyezkedő levegő melegszik fel, és a meleg levegő mozgásával jár együtt a hőcsere. Sugárzó fűtőtestek esetén azonban a felületek között lévő tér felmelegedése nélkül zajlik a folyamat, mint ahogy téli fagy idején melenget minket a Nap. Valójában e két folyamat egyidejűleg jelentkezik a legtöbb hőleadó felület esetében, az eltérés ezek egymáshoz viszonyított arányában rejlik.
Fűtési rendszerek jellemzői
A radiátoros fűtési rendszerben a hőleadó felületet a radiátorok biztosítják. Ez 80 %-ban konvekciós és 20 %-ban sugárzó fűtés. A fűtőtestek a levegőt melegítik fel, amely felszáll a mennyezethez, így könnyen kialakulhat a helyiség levegőjének rétegződése, emellett a fűtővíz magas hőmérsékletes szükséges a hatékony működéshez. Előnye, hogy gyorsan reagál az igényekre.
A padlófűtés 50-50%-ban sugárzó és konvekciós fűtés. Előnye, hogy nagy a hőtároló képessége, nagy felületen alacsonyabb hőmérsékletű fűtővízzel is kellemes közérzetet biztosít, így energiamegtakarítást eredményez. Hátránya ugyanakkor, hogy lassú reagálású rendszer.
A fali, illetve mennyezetfűtés 20%-ban konvekciós, 80%-ban sugárzó rendszer, amely gyors reagálásra képes. Jól kombinálható alternatív energiaforrással működő hőtermelő berendezésekkel (pl. hőszivattyú, napkollektor). Nagy előnye, hogy alacsonyabb levegőhőmérséklettel is elérhető ugyanaz a komfortérzet, így energiamegtakarítást eredményez. Nyáron akár passzív hűtésként alkalmazható! A falfűtés hátránya, hogy a bútorozással csökken a hatékonysága, így azt átgondoltan, előre meg kell tervezni. Napelemes rendszerrel történő kombinálás esetén az infrapaneles, illetve infrafűtőfilmes elektromos fűtés is költséghatékony megoldás lehet, amely 100 %-ban sugárzó rendszer.
Fan-coil: Olyan fűtőtest, amelyen egy ventillátor fújja át a levegőt, jó hatásfokú, kisméretű berendezés.
Tudta? Néhány egyszerű megoldás segítségével is csökkenthetjük épületünk, lakásunk energiafogyasztását!
Íme, néhány tipp:
– A legegyszerűbb, legolcsóbb módszer ebben az esetben is az odafigyelés, állítsuk a termosztátot télen 1-2 fokkal hidegebbre, mint megszoktuk.
– Semmilyen bútort ne helyezzünk a fűtőtestek elé!
– Tegyünk hővisszaverő fóliát a radiátor mögé!
– Vastag sötétítő függönyöket szereljünk az ablak elé!
– Tegyünk az ablakok közé szigetelő szivacsot, párnát!
– Télen is lehetőleg akadálytalanul engedjük be a természetes fényt a lakásba!
– Párásítsunk, mert a felmelegített, de száraz levegőt hűvösebbnek érezzük a páradúsnál!