Kezdőlap Események Új eszköz a koronavírus elleni küzdelemben

Új eszköz a koronavírus elleni küzdelemben

Európában most először igazolták légkondicionáló készülék hatékonyságát a SARS-CoV-2 kórokozó ellen

Az új koronavírus (SARS-CoV-2) aktivitását több mint 91 százalékos hatékonysággal gátolta meg egy speciális technológia. A vizsgálatot Franciaországban, független laboratóriumban hajtották végre, hitelesítve, hogy a hatás tartósnak bizonyult*.

A vizsgálat elvégzéséhez a szakemberek egy Panasonic Etherea CS-Z25VKEW típusú légkondicionáló készüléket telepítettek egy tesztfülkébe. Ezt követően egy SARS-CoV-2 vírust tartalmazó oldattal átitatott gézlapot helyeztek el a 6,7 m3 légterű szobában, a nanoe X technológiát alkalmazó légkondicionálótól közel 1 méteres távolságra. 24 órán át működtették a készüléket, kitéve ezzel a gézlapot a szabadalmaztatott technológia hatásainak. Érdekesség, hogy 24 óra elteltével a technológia gyakorlatilag teljesen semlegesítette (99,7%-ban) a gézlapon található koronavírus oldatot.

Mindez a nanoeX technológiának köszönhető, amelynek lényege, hogy összegyűjti a levegőből a szabad szemmel nem látható nedvességet, amelynek felhasználásával „vízburokba burkolt hidroxilgyököket” állít elő a légkondicionáló működése közben. A hidroxilgyökök egyik legfontosabb ismertetőjegye, hogy gátolják aszennyező anyagok – például bizonyos baktériumok és vírusok – szaporodását. Ugyanakkor fokozottan oxidatív hatásúak, ezért rövid ideig fejtik ki hatásukat. A nanoe X technológia, az apró vízrészecskékbe burkolt hidroxilgyökökkel jóval hosszabb ideig tudja kifejteni a „vírussemlegesítő” hatását. Emellett a hidroxilgyökök nagyobb távolságra képesek eljutni, ezért nemcsak a levegőben, hanem a különféle felületekre tapadó vírusokkal és baktériumokkal szemben is hatásosak lehetnek.

Annak érdekében, hogy szerte a világon egészségesebb környezetet biztosíthasson az emberek számára, a Panasonic folyamatosan kutatja a nanoe Xtechnológia további felhasználási lehetőségeit. Ezzel is csökkenteni szeretné a légszennyezéssel kapcsolatos lehetséges kockázatokat – ideértve az új, patogén mikroorganizmusok okozta szennyezés kockázatát.

A Panasonic már 1997 óta, vagyis több mint 20 éve végez kutatásokat ananoe X technológiával kapcsolatban, és számos területen igazolta annak hatékonyságát, ideértve bizonyospatogén mikroorganizmusok (baktériumok, gombák és vírusok), illetve allergének hatásának gátlását azáltal, hogy biztosítja az emberi szervezetre káros, 2,5 mikron méretű finomszemcsés anyagok lebontását.

*A francia Texcellegészségügyi kutatóvállalat – Európában elsőként – tanúsította a nanoe X technológiát alkalmazó légkondicionáló új koronavírusra (SARS-CoV-2) gyakorolt gátló hatását. A Texcell az új koronavírus tekintetében 91,4%-os gátló hatást igazolt egy 6,7 m3 légterű helyiségben 8 óra alatt.