Kezdőlap Adomány Ujhelyi: hatvanezer európai fiatal juthat idén ingyenes Interrail-bérlethez

Ujhelyi: hatvanezer európai fiatal juthat idén ingyenes Interrail-bérlethez

Hivatalosan is megtartotta első ülését az ingyenes Interrail-bérletprogram képviselői mentorcsoportja, amelyen az illetékes uniós biztos bejelentette, hogy idén hatvanezer európai fiatalnak nyitják meg a pályázatot, benne visszamenőleg a Covid-járvány miatt tavaly utazási lehetőség nélkül maradt tizennyolc éveseknek is – erről Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, a mentorcsoport vezetője beszélt a tanácskozás után. A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot elsőként Ujhelyi István karolta fel és támogatta a megvalósulásig, amelyben jelentős szerepet játszott később Manfred Weber EPP-frakcióelnök és Navracsics Tibor korábbi uniós biztos is. A program pilot-időszakában több mint 350ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, közülük több mint 70ezren jutottak ingyenes vonatbérlethez. A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre közel tízszeres volt a túljelentkezés, a program pedig számos elismerést, például európai nívó-díjat is elnyert. Az EU következő hétéves költségvetésében az ingyenes Interrail-bérletprogram (DiscoverEU néven) immár saját büdzsét kapott az Erasmus+ keretében, így a következő években is biztosított a jövője.

A hétfői online megbeszélésen részt vett Mariya Gabriel, az Európai Bizottság kulturális ügyekért, oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztosa is, aki bejelentette: idén hatvanezer európai fiatalnak nyitják meg újra a pályázati lehetőséget, köztük azoknak a tavaly tizennyolc éveseknek is, akik a járvány miatti korlátozások miatt elestek a lehetőségtől. Az új pályázati kört várhatóan októberben tartják majd meg, az utazási korlátozások remélt feloldása után. Mariya Gabriel elmondta azt is, hogy rugalmasabbá fogják tenni a jegyek felhasználási idejét és gondoskodni kívánnak az utazó fiatalok minél szélesebb körű biztonságáról is. Az uniós biztos kiemelt célnak mondta a DiscoverEU kapcsán, hogy integrált és hasznos részese kell legyen az Erasmus+ programnak, így növelni kívánják az oktatás és ismeretterjesztés szerepét, valamint a pályázati hozzáférés lehetőségét. Mariya Gabriel bejelentette, hogy minden tagállamban „meet-up” találkozókat fognak szervezni a program népszerűsítésére és fejlesztésére, ahogyan célként fogalmazta meg azt is, hogy olyan területekre csábítsák majd az utazó fiatalokat, amelyek jelenleg kevésbé frekventáltak a turizmusban. Ez utóbbi kapcsán érdemi együttműködést akarnak kialakítani regionális múzeumokkal és helyi kulturális intézményekkel.

Az online eseményen felszólalt Martin Speer, aki megköszönte az Európai Parlament képviselőinek támogatását és az Európai Bizottság munkáját, jelezve: a DiscoverEU tökéletes bizonyítéka annak, hogy az EU nyitott a civil kezdeményezésekre. „Ne adjunk fel! Az európai utazások ideje vissza fog térni” – fogalmazott a fiatal német ötletgazda. Alessandra Priante, az ENSZ Turisztikai Világszervezetének európai igazgatója (UNWTO) is támogatásáról biztosította a mentorcsoportot és a DiscoverEU kezdeményezést, amely szerinte érdemi frissítést és lendületet adhat az európai turizmusnak is a pandémia végével. „Kétségkívül ez az Európai Unió egyik legprogresszívebb és legtöbb bővítési lehetőséget rejtő programja, büszke vagyok arra, hogy részese lehettem a megvalósításának és mentora lehetek a fejlesztésének is” – fogalmazott Ujhelyi István, emlékeztetve: számtalan alkalommal szorgalmazta már a magyar kormánynál, hogy legyen partnere a programnak és legyen Magyarország az első olyan európai tagállam, amely az állami költségvetés terhére biztosítja minden évben a tizennyolcadik életévüket akkor betöltő összes fiatal ingyenes vonatbérletét, ez az MSZP politikusa szerint mintegy 9milliárd forintba kerülne évente. Ujhelyi hozzátette: kezdeményezéséhez több magyarországi város és település már csatlakozott, így például Ajka és Veszprém saját költségvetésükből vásároltak és biztosítottak ingyen vonatbérleteket a helyi fiataloknak.

Brüsszel/Budapest – 2021.02.15.