Kezdőlap Európai Parlament Az EU jövőjéről szóló konferencia sikere a nemzeti parlamentekben rejlik

Az EU jövőjéről szóló konferencia sikere a nemzeti parlamentekben rejlik

Trócsányi László sajtóközleménye

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa, valamint az Európai Bizottság elnöke aláírta az Európa jövőjéről szóló konferencia elindításáról szóló politikai nyilatkozatot. Trócsányi László fideszes EP-képviselő üdvözölte az Európa jövőjéről szóló önreflexió kezdetét, amely rendkívül időszerű a jelenlegi helyzetben. Sajnálatát fejezte ki azonban amiatt, hogy a nemzeti parlamentek nem kapnak valódi lehetőséget a részvételre.

A fideszes EP-képviselő az Alkotmányügyi Bizottságban (AFCO) kifejtett korábbi munkássága során hangsúlyozta, hogy a nemzeti parlamentek szerepe kiemelten fontos Európában, hiszen közelebb vannak a polgárokhoz és jelentős erőforrásokkal rendelkeznek. „A közel 8500 alsóházi és felsőházi nemzeti parlamenti képviselő hatékony bevonása megerősítené az Európa jövőjéről szóló konferencia sikerességét és legitimátását. Részvételükkel csökkenhetne a polgárok és az uniós döntéshozatal közötti távolság” – emlékeztetett a képviselő. Ennek megfelelően korábban javaslatot tett egy szektorális és szakbizottsági együttműködésre épülő módszer alkalmazására, melynek keretében nemzeti parlamenti agorák formájában lehetne közös, parlamentek közötti eszmecseréket tartani Európa jövőjéről.

A ma elfogadott együttes nyilatkozat a nemzeti parlamenteknek csak másodlagos szerepet kíván adni, nem fejezi ki azt, hogy az EU a tagállamok döntésén és akaratán fejlődik. A kompromisszummal elfogadott nyilatkozat ugyan utal a nemzeti parlamentek szerepére, azonban a nyilatkozatban a hangsúly a ma még összetételében bizonytalan polgári platformokra helyeződik, így nem jeleníti meg kellő mértékben a nemzeti parlamentek szerepét.

Figyelemreméltó, hogy az Eurobarométer eheti felmérése szerint a polgárok 48%-a kifejezetten nem akar részt venni a folyamatban. Mi lesz így azon polgárok hangjával, akiknek még csak a megválasztott képviselőit sem hallgatják meg, hogyan valósul meg az egység a sokszínűségben? A felmérés szerint továbbá a megkérdezettek 31%-a látja úgy, hogy az európai intézmények részvétele érdemli a legnagyobb prioritást a Konferencia során, míg nagyjából ugyanennyi, a megkérdezett választók 30%-a a nemzeti parlamentek és 42%-a a nemzeti kormányok részvételét találja fontosabbnak.

Háttér: Az Európai Parlament plenáris ülése elfogadta az Európa jövőjéről szóló konferencia megszervezéséről szóló együttes nyilatkozatot, amelyben az uniós intézmények vezetői kötelezettséget vállaltak az Unió helyzetét, intézményrendszerét, politikáinak hatékonyságát felmérő, 2022 tavaszáig tartó konferenciasorozat megszervezésére.