Kezdőlap Események Az új klímacélok megkerülhetetlenné teszik a kibocsátás-kereskedelmi rendszerek és a kereskedelmi politikák...

Az új klímacélok megkerülhetetlenné teszik a kibocsátás-kereskedelmi rendszerek és a kereskedelmi politikák átalakítását!

Tóth Edina és Győri Enikő sajtóközleménye

Az Európai Parlament a mai napon megvitatta a széndioxid-kibocsátás áthelyezésének megakadályozásáról szóló állásfoglalást. Tóth Edina és Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselők szerint a közös kibocsátási célok elérésének és az európai ipar versenyképessége megőrzésének egyik fontos eszköze lehet a tervezett új mechanizmus, amelyet úgy kell majd kialakítani, hogy az kiegészítse és ezáltal meg is erősítse a már meglévő környezetvédelmi és kereskedelempolitikai intézkedéseket.

Tóth Edina plenáris felszólalásában hangsúlyozta, hogy „meg kell védeni az unió iparát a szénszivárgás további kockázatától, azaz a termelés és a beruházások olyan régiókba történő áthelyezésétől, ahol lényegesen kevésbé szigorú a klímapolitika”. Úgy véli, hogy az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének mintájára és csak egy azzal párhuzamosan működő struktúra formájában lehet támogatni a széndioxid-kibocsátás határokon történő kiigazítását célzó új mechanizmus bevezetését.

Győri Enikő EP-képviselő szerint bármilyen jogszabályt is fogadunk el a jövőben, annak összhangban kell lennie a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival. „Egy WTO-ellenes megoldás ugyanis azt eredményezheti, hogy kereskedelmi partnereink, akiknek az új uniós jogszabály szerint vámot vagy adót kell fizetniük az Unióba irányuló termékeik után, defenzív ellenintézkedésekkel torolják meg az Unió új politikáját. Ennek következtében előfordulhat, hogy vállalataink védvámokkal szembesülnek a külpiacokon, s ezáltal csökken a versenyképességük” – fejtette ki.