Kezdőlap Európai Parlament Beindítjuk az európai gazdaság motorját

Beindítjuk az európai gazdaság motorját

Győri Enikő tájékozatója

Az Európai Parlament plenáris ülése zöld utat adott az EU új beruházási tervének, az InvestEU-nak. A program célja az európai gazdaság motorjának beindítása a COVID-19 járvány okozta gazdasági válság leküzdése érdekében. Győri Enikő fideszes EP-képviselő az InvestEU parlamenti tárgyalóküldöttségének tagja plusz 1 milliárd eurót harcolt ki a köz- és magánberuházások ösztönzésére, munkahelyteremtésre valamint a kis- és középvállalkozások támogatására. A politikus elmondta: „A jelenlegi válságból csak akkor tudunk kilábalni, ha Európa vált, és más utat választ, mint a 2008-as krízis idején. Bizakodásra ad okot, hogy megszületett az új többéves pénzügyi keret és a válságkezelési eszköz(NGEU), s megszorítások helyett az Unió végre ösztönzi a köz- és magánberuházásokat”.

A képviselő rámutatott: „A magyar kormány 2010-től már ezt az utat járja. A beruházások által lehet ugyanis beindítani a növekedést, munkahelyeket teremteni és helyzetbe hozni a válság által különösen sújtott kis- és középvállalkozásokat (kkv-k). Az InvestEU program, melynek egyik parlamenti tárgyalója voltam, ehhez egy hasznos eszköz. Válság idején mindig nő a bizonytalanság, nehezebb hitelhez jutni, így ezen segít átlendülni ez a 26,2 milliárd euró költségvetési garanciával operáló program”.

Győri Enikő örömét fejezte ki, hogy „az InvestEU a kkv-k tőketámogatására is lehetőséget nyújt, s az EU autonómiáját segítő, ún. stratégiai beruházások, mint az egészségügy, a védelmi ipar vagy az űrkutatás is kaphatnak forrást”.

A fideszes politikus arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a támogatásokat az egyes ágazatok, és azon belül is a vállalkozások helyzetéhez és igényeihez igazítsák a gyakorlatban, azaz legyenek partnerek a testreszabott megoldásokban. Győri Enikő emlékeztetett, hogy a projekt elődjének számító Juncker-terv egyáltalán nem foglalkozott az Európa keleti és nyugati felét elválasztó beruházási szakadék megszüntetésével. Elengedhetetlen ezért, hogy most már jóval kiegyensúlyozottabban juthassanak támogatáshoz a kutatók és a vállalkozások az EU keleti és nyugati felén.

Háttér: Az InvestEU program célja az európai gazdaság motorjának beindítása azáltal, hogy hosszú távú finanszírozást biztosít az uniós politikák támogatására a COVID okozta gazdasági válságból való kilábalás érdekében. Ösztönzi a köz- és magánberuházásokat azáltal, hogy az uniós költségvetés 26,2 milliárd euró értékben garanciát vállal, s ezzel támogatja az Európai Beruházási Bank és más, a végrehajtásra szerződött partnerek, például nemzeti fejlesztési bankok, így a Magyar Fejlesztési Bank beruházási projektjeit, és növeli a kockázatviselő képességüket. Egy további 400 millió eurós keretből tanácsadásra, a projektek kidolgozására lehet forrást igényelni. A fenti garancia a következő célterületek között oszlik meg: fenntartható infrastruktúra (9,9 milliárd euró), kis- és középvállalkozások támogatása (6,9 milliárd euró), kutatás-innováció-digitalizáció (6,6 milliárd euró) és a szociális, illetve képességfejlesztés (2,8 milliárd euró). Ezek az ún. ablakok hozzájárulnak a gazdasági és társadalmi stabilitás megőrzéséhez és a versenyképesség erősítéséhez. A források 30%-át klímavédelemre kell fordítani.