Kezdőlap Egészség Depresszió, pánik ellen probiotikum?

Depresszió, pánik ellen probiotikum?

Az emberiség évezredeken át rettegett a szabad szemmel láthatatlan kórokozóktól, ám az utóbbi évtizedekben egyre több baktériumról derül ki, hogy egészségünk szempontjából kulcsfontosságúak. Ezek a PROBIOTIKUMOK. A bélflóránkat alkotó parányi élőlények nemcsak a vitaminok, ásványi anyagok, tápanyagok felszívódását segítik, hanem az elménkre is hatással vannak. Sőt a tudományos beszámolók szerint az optimális összetételű bélflóra nemcsak a kedély javítására képes, hanem az olyan mentális zavarok kezelésére, mint a szorongás vagy a depresszió. Laboratóriumi tesztek során sikerült már szorongó egeret merésszé, visszahúzódó egeret kalandkeresővé tenni, pusztán a bélrendszerükben élő baktériumok arányának megváltoztatásával. Sőt, amikor depressziós emberekből származó baktériumokat juttattak patkányokba, a rágcsálók maguk is a depressziósak lettek. A jó baktériumok régóta velünk vannak. kölcsönhatásban fejlődtek és alkalmazkodtak az évmilliók során. Képesek kiszorítani a rossz baktériumokat a kiszorítás elve alapján.

Forrás: Origo

Bebizonyították, hogy számos komplex viselkedés kialakulásában szerepe van a bélflóránknak. Ugye tapasztaltad már, milyen hangulatingadozásokat okoz egy antibiotikum kúra, bakteriális fertőzés, vagy a megszokott étrend módosítása például a fogyókúra is.Dr. Vicki Ellingrod szakértő szerint mind az állatokon, mind az embereken végzett vizsgálatok alátámasztják azt a tényt, hogy a bél mikrobiom összetétele és a kedélyállapot között komoly kapcsolat van. A bélrendszer baktériumai és az agyi idegsejtek egy nyelvet beszélnek, ugyanazon vegyületek révén kommunikálnak egymással.A mikrobiom szabályozza a hangulatunkat befolyásoló agyi ingerületátvivő (neurotranszmitter) anyagokat, köztük a szerotonin, a noradrenalin és a dopamin termelését, hasznosulását. Ezek a kémiai hírvivő anyagok pozitív érzelmekkel és tevékenységekkel, köztük a szexuális aktivitással, étvággyal, alvásminőséggel kapcsolatosak.

Forrás: Origo

Tudtad, hogy a bélflórádon múlhat, hogy visszamész megnézni, kihúztad-e a vasalót?

• Szerotomin hiánya esetén kialakulhat a negatív beállítódással és alulmotiváltsággal együtt járó depresszió Alacsony önértékelés, Ingerlékenység, harag, Szorongás, pánik, fóbiák Rögeszmés gondolatok és cselekedetek, öngyilkossági gondolatok alvászavar, Premenstruális szindróma.

• Dopamin hiánya: levertséggel együtt járó depresszió, energiahiány, alul motiváltság, koncentrációs nehézségek

• GABA hiánya: Ellazulásra való képtelenség, kiégettség, feszült izomzat extrém hiánya jelentős zavarokat okoz, és többek közt összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, krónikus fájdalmakkal, epilepsziával, skizofréniával, és a PMS (premenstruális szindróma /menstruációs ciklus előtti panaszok).

• GABA hiányban szenvedő betegek kívánják az édességet, az izom könnyebben meghúzódik, megváltozik a szaglás, felgyorsul a légzés, a pulzus, és még számos tünetet tapasztalhatnak (éjszakai izzadás, emlékezetzavarok, türelmetlenség és érzékenységi zavarok).

• Endorfinok hiánya: alacsony fájdalomtűrő képesség, érzelmi érzékenység A szerotonin és a melatonin mellett a GABA is jelentős alvás-fokozó hatással bír. Mind a 3 anyag az úgynevezett „belső órát” irányítja, a ritmust, ami az alvás-ébrenlétet irányítja, és egy pihentető regeneratív alvást tesz lehetővé. Alvászavarban szenvedő pácienseknél, a normálisnál akár 30%-al kisebb agyi GABA koncentrációt észleltek.Mindezeket összevetve, a mai ember számára elkerülhetetlen, hogy probiotikumokat szedjen. Sőt a probiotikumok lehetnek a jövő táplálék kiegészítői. Egyre több reklám szól erről, s nemcsak antibiotikum szedése esetén! A stressz, a depresszió, alvászavarok, ingerlékenység, pánikbetegség, jelentősen csökkenthető probiotikumok szedésével. De melyik, kérdezhetnéd?Nos mindenképpen olyan, ami többféle törzset tartalmaz és prebiotikum is van benne. Az sem mindegy, tabletta, vagy kapszulás. A tablettát összepréselik, az apró élőlények megsérülnek, préselnél hő keletkezik, amitől elpusztulnak. Ha kapszulás és automata gépsoron készülnek, ez sem kedvez nekik, mert erőteljesen dobálja a kapszulába a gép.A legkíméletesebb a félautomata kapszulázó rendszer. A Natural Immune Control System Zrt saját szegedi gyárában készült kombinált készítmények félautomata gépsoron készülnek. Egyben vitaminokat, ásványi anyagokat, gyógynövényeket is tartalmaznak. 10 féle probiotikum törzs emelt csíraszámban és Inulin (prebiotikum) is van bennük. ÁR ÉRTÉK ARÁNYA KIVÁLÓ! S még egy jelentős érv, a GMP minősítés. Magyarországon csupán a táplálék kiegészítők 5%-a készül ilyen minősítéssel. Ez a minősítés garancia, a kiváló minőségre.

EZT TUDTAD?Ha sokáig vagy olyan környezetben, ahol negatív, depressziós, vagy agresszív emberek vannak, te is azzá válhatsz. Mert minden egyes ilyen ember óránként nagyjából 38 millió baktériumot juttat a lakás, munkahely stb. légterébe. Vagyis a bélflóránkra is hatással lehetnek.