Kezdőlap Fejlesztés Egyedülálló kezdeményezés a város szolgálatában

Egyedülálló kezdeményezés a város szolgálatában

A Városi Alapkezelő és az általa kezelt két tőkealap (a Kecskemét Vállalkozásfejlesztési, illetve a Kecskemét Városfejlesztési Alap) a város irányítása alatt működő pénzügyi finanszírozóként Kecskemét városának fejlesztéséért felelős intézmény. A Kecskemét Vállalkozásfejlesztési Alap célja egyrészről a helyi vállalkozások növekedésének finanszírozása, illetve új vállalkozások (munkahelyek) létrehozásának elősegítése, új vállalkozások Kecskemétre való csábítása.A Kecskemét Városfejlesztési Alap célja a városi környezet javítása, korszerűsítése, a kecskeméti polgárok kényelmének növelése.

Annak ellenére, hogy az elmúlt év folyamán akoronavírus kapcsán hozott járványügyi intézkedések jelentősen visszafogták az egyes vállalkozások gazdasági aktivitását, a Kecskemét Vállalkozásfejlesztési Alap mintegy 920millió Ft befektetést hajtott végre 2020-ban. Ezzel a tőkealap befektetési állománya meghaladta a 2 milliárd Ft-ot.

A tőkejuttatás és tagi kölcsön formájában biztosított finanszírozás révén ingatlanfejlesztések és gépberuházások kerültek végrehajtásra a szerszám-, az alkatrészgyártás, a vendéglátás, a színvonalas szabadidőeltöltés és az irodai szolgáltatások területén. Emellett további projektek kerültek előkészítésre a megújuló energiatermelés, a gépgyártás és az élelmiszerpari ágazatokban.Az elmúlt évben különösen az Alap „Restart” terméke volt különösen népszerű, amelyet a járvány okozta likviditási nehézségek megoldása érdekében dolgozott ki a Városi Alapkezelő.

Valamennyi projekt finanszírozására igaz, hogy a Kecskemét Vállalkozásfejlesztési Alap olyan esetekben is tud finanszírozási megoldásokat biztosítani a helyi vállalkozásoknak, amikor egy pénzintézet már csak kisebb mértékben vagy egyáltalán nem tud finanszírozást nyújtani. Ilyen esetek, amikor egy vállalkozás a tőkeméretéhez képest nagyobb mértékű beruházást kíván végrehajtani, vagy amikor a bank által megkívánt biztosítéki kör nem nyújt megfelelő fedezetet. Ez év folyamán kerül bevezetésre egy teljesen új pénzügyi megoldás a tőkealap részéről azon kecskeméti vállalkozások számára, amelyek esetében sor kerül a generáció váltásra, mivel az alapító tulajdonos élvezni kívánja jól megérdemelt pihenését és értékesíteni kívánja vállalkozását.

A 15 milliárd Ft alaptőkéjű Kecskemét Városfejlesztési Alap 2020. év közepén került létrehozatalra. Az azóta eltelt mintegy féléves időszak folyamán sor került olyan projektek előkészítésére és megtervezésére, amelyek hozzá fognak járulni Kecskemét városának megszépüléséhez, a városlakók kényelmének növeléséhez, tartalmas időtöltésének megteremtéséhez. Többek között az előkészítésre került egyes projektek a következők: önkormányzati tulajdonban álló bérlakások felújítása, a meglévő bérlakásállomány növelése, új belvárosi parkolóhelyek kialakítása, használaton kívüli ingatlanok rehabilitációja, a piaccsarnok bővítése, egy korszerű egészségügyi szolgáltató létrehozatala stb. Ugyanakkor a Városfejlesztési Alap finanszírozása hozzájárul egy új ipari park kialakításához, korszerű iroda felületek létrehozásához, valamint a Zöld Kecskemét Program keretében megújuló energetikai projektek megvalósításához is.A városfejlesztési projektek körét nemcsak a városvezetés, hanem Kecskemét polgárai is alakíthatják, bővíthetik a Városi Alapkezelőhöz(https://www.varosialapkezelo.hu/) eljuttatott javaslataikrévén.